Ugrás a tartalomra
Wikipedia

Bajban a kakapók

2019-06-18
12:26
Forrás
www.promotions.hu
Egy fertőzés miatt még súlyosabbá vált a kakapók helyzete.

Az új-zélandi fajt eddig is veszélyeztette a kihalás, de egy gombás légúti betegség miatt a világ legkövérebb papagájai még nehezebb helyzetbe kerültek. Az elmúlt időszakban hét madár is elpusztult, ami nem tűnik nagy számnak, kivéve akkor, ha összesen 142 felnőtt egyed él a Földön. A nemrég született egyedekkel együtt a számuk nagyjából 200 körül mozog. Április óta már 36 madár pusztult el, a teljes populáció közel ötöde. A hím kakapók akár 2,2 kilósra is megnőnek, a madár természetesen ilyen testalkattal röpképtelen. Régóta a kihalás szélén áll, ám a 70-es években a kutatók egy új csoportra bukkantak a vadonban, ami reményt adott arra, hogy esetleg növelni lehet majd a létszámukat. Mára azonban a súlyosan veszélyeztetett kategóriába került a faj. A beteg egyedek gyógyítása nem egyszerű, ugyanis a legtöbb madár Új-Zéland környéki szigeteken él, ahol nem háborgatják őket ragadozók. Az ellátásuk több hónapig is eltarthat, és komoly összeget emészt fel. A kakapók túléléséért elkötelezett önkéntesek már 100 ezer új-zélandi dollárt gyűjtöttek erre a célra.

madár
kakapo
papagáj

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:45, Frissítve: 21:56

Kokainon motorozott

Két és fél kilogramm kokaint találtak egy Pécs határában balesetet szenvedő motoros hátizsákjában - közölte a magyar rendőrség.

Népszerű

Megjelent a Kawasaki-kór Szerbiában

Szerbiában is megjelent a Kawasaki betegség a gyerekeknél. Két 5 évnél idősebb beteget ápolnak. Mindketten koronavírus-fertőzöttek voltak, és a Kawasaki tünetei közül csupán néhány jelentkezett náluk.