Ugrás a tartalomra
Pixabay

Bolygó a Tejútrendszeren kívül?

2021.10.27
13:12
Forrás
Pannon RTV
Komoly felfedezésről számolt be hétfőn egy csillagászokból álló kutatócsoport, mely nem kisebb dolgot állít, mint hogy most először sikerült észlelniük egy csillag körül keringő bolygót a Tejútrendszeren kívül.

Arra, hogy minden kétséget kizáróan bebizonyosodjon, hogy egy bolygóról van szó, valószínűleg még évtizedeket kell várni, a kutatók szerint azonban komoly érvek szólnak a Chandra űrtávcsővel tett felfedezésük valódisága mellett, a módszerük pedig új távlatokat nyithat az exobolygók utáni kutatásban – írja a Telex a NASA exobolygókkal foglalkozó oldalára hivatkozva. A potenciális exobolygóra jelenleg M51-ULS-1b-ként hivatkoznak, a Messier 51 nevű spirálgalaxisban található. Durván 28 millió fényévnyire van tőlünk. A most felfedezett objektumot a tranzitmódszerrel sikerült észlelniük. Ennek során a csillagok fényének gyengülését mérik, melyet egy bolygó áthaladása, vagyis tranzitja okoz a megfigyelő és a csillag között.

csillagászat

Most

17:45, Frissítve: 19:51

Toborozták a számlálóbiztosokat

Több mint 40 ezren töltötték ki a számlálóbiztosi munkával kapcsolatos elektronikus jelentkezési űrlapot – jelentette be a Köztársasági Statisztikai Intézet.
16:51, Frissítve: 16:56

Nagy ho-ho-horgász gyerekek

Egyhetes ifjúsági horgásztábort tartanak a Péterrévéhez közeli Csík-ér partján. Az esemény a Mohol Sporthorgász Egyesület szervezésében valósult meg.
16:49, Frissítve: 20:07

KORszintézis

KORszintézis címmel szervezték meg a Topolyai Művésztelep idei nyári alkotótáborát. A vajdasági művészek a tábor első napjaiban a város kültéri alkotásait tekintették meg, melyek inspirációul szolgálnak az alkotáshoz.

Népszerű