Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Búvártanfolyam Palicson

2019-11-09
18:49
2019-11-09
21:52
Forrás
Pannon RTV
Búvárok és búvároktatók részére szerveztek ma szemináriumot Palicson. A nemzetközi tanfolyamon a sportbúvárkodás egészségügyi szempontjairól, búvárfilmek készítéséről hallhattak a résztvevők.

A világon évente mintegy 10 ezer dokumentumfilmet készítenek. Ezeknek 5-10 százaléka tartalmaz olyan filmkockákat, amelyeken valamilyen víz alatti helyszín látható - mondta el Miljan Vuksanović búvárfilmkészítő. A palicsi tanácskozáson egyébként ő a víz alatti filmek készítéséről tartott előadást. Kiemelte: „A búvárok legtöbbször a búvároknak készítenek filmeket. Azt akarom elérni ezen az előadáson, hogy olyanoknak kezdjenek el filmeket csinálni, akik nem búvárok, tehát azoknak, akik velünk együtt merülnek alá az új világba. Ez a fajta filmkészítés egy teljesen új filmezési technológia. Nekünk például nincs forgatókönyvünk, hanem filmkocka-tervünk van.”

A tanácskozás házigazdájának, a szabadkai Spartacus víz alatti sportok klubjának egyébként mintegy 70 tagja van. A sportbúvárkodáson kívül az egyesület búvárképzéssel is foglakozik. A tagok egyben a polgári védelem tagjai is. Idén januárban ők mentették ki a Palics jéghideg vizébe merült jégvitorlázót is, aki alatt beszakadt a tó hajszálvékony jégtakarója. Milan Pavković búvároktató, a Spartacus víz alatti sportok klubjának elnöke hangsúlyozta: „Az ilyen tanácskozások a tapasztalatcsere és a fejlesztés színhelyéül szolgálnak. Idén a horvát búvárválogatott edzője, a lélegzet visszatartásos merülésről, azaz az apneáról tart előadást. Itt van Živković doktor, aki a búvárok kiválasztása témájában tart előadást, valamint Tomislav Stanić docens doktor is jelen lesz, a szabadkai hiperbárikus központból.”

A szerbiai búvárok egyébként nemzetközi versenyekre járnak uszonyos és búvárúszás, tájékozódási búvárúszás, szabad-tüdős merülés, vízi hoki, vízi fényképezés sportszámokban. Idén is sikerült megtartaniuk a felállított szabad-tüdős búvárkodási világrekordjukat, a 11 perc 45 másodperces időt.

búvár
Palics
szeminárium
tanfolyam
Miljan Vuksanović
Milan Pavković

Most

19:18, Frissítve: 19:25

Jótékonysági Lutheránus bál Ludason

Csaknem 200 fő részvételével tartották meg Ludason a 3. Lutheránus bált. Az eseményen a verbászi evangélikus templom renoválási munkálatainak folytatására gyűjtöttek pénzt.

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.