Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Búvártanfolyam Palicson

2019-11-09
18:49
2019-11-09
21:52
Forrás
Pannon RTV
Búvárok és búvároktatók részére szerveztek ma szemináriumot Palicson. A nemzetközi tanfolyamon a sportbúvárkodás egészségügyi szempontjairól, búvárfilmek készítéséről hallhattak a résztvevők.

A világon évente mintegy 10 ezer dokumentumfilmet készítenek. Ezeknek 5-10 százaléka tartalmaz olyan filmkockákat, amelyeken valamilyen víz alatti helyszín látható - mondta el Miljan Vuksanović búvárfilmkészítő. A palicsi tanácskozáson egyébként ő a víz alatti filmek készítéséről tartott előadást. Kiemelte: „A búvárok legtöbbször a búvároknak készítenek filmeket. Azt akarom elérni ezen az előadáson, hogy olyanoknak kezdjenek el filmeket csinálni, akik nem búvárok, tehát azoknak, akik velünk együtt merülnek alá az új világba. Ez a fajta filmkészítés egy teljesen új filmezési technológia. Nekünk például nincs forgatókönyvünk, hanem filmkocka-tervünk van.”

A tanácskozás házigazdájának, a szabadkai Spartacus víz alatti sportok klubjának egyébként mintegy 70 tagja van. A sportbúvárkodáson kívül az egyesület búvárképzéssel is foglakozik. A tagok egyben a polgári védelem tagjai is. Idén januárban ők mentették ki a Palics jéghideg vizébe merült jégvitorlázót is, aki alatt beszakadt a tó hajszálvékony jégtakarója. Milan Pavković búvároktató, a Spartacus víz alatti sportok klubjának elnöke hangsúlyozta: „Az ilyen tanácskozások a tapasztalatcsere és a fejlesztés színhelyéül szolgálnak. Idén a horvát búvárválogatott edzője, a lélegzet visszatartásos merülésről, azaz az apneáról tart előadást. Itt van Živković doktor, aki a búvárok kiválasztása témájában tart előadást, valamint Tomislav Stanić docens doktor is jelen lesz, a szabadkai hiperbárikus központból.”

A szerbiai búvárok egyébként nemzetközi versenyekre járnak uszonyos és búvárúszás, tájékozódási búvárúszás, szabad-tüdős merülés, vízi hoki, vízi fényképezés sportszámokban. Idén is sikerült megtartaniuk a felállított szabad-tüdős búvárkodási világrekordjukat, a 11 perc 45 másodperces időt.

búvár
Palics
szeminárium
tanfolyam
Miljan Vuksanović
Milan Pavković

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:10, Frissítve: 07:21

Ma van pünkösd vasárnapja

A Szentlélek eljövetelét ünneplik a keresztények. A pünkösd a húsvét és a karácsony után a harmadik legnagyobb keresztény ünnep.
21:20, Frissítve: 21:39

Sólymos László a Most-Híd új elnöke

Sólymos Lászlót, a Most-Híd korábbi alelnökét választották pártelnöknek a szlovák-magyar vegyespárt mai füleki kongresszusán - jelentette be a párt Facebook profilján.
20:56, Frissítve: 22:05

Irány a világűr!

Közép-európai idő szerint 21 óra 22 perckor lövik ki az Elon Musk által alapított SpaceX űrhajóját a NASA Kennedy Űrközpontból, a floridai Canaveral-ból.
19:37, Frissítve: 20:28

Teljes a káosz Minneapolisban

A hét elején történt rendőri brutalitás miatt utcai zavargások törtek ki. Minnesota állam kormányzója, Tim Waltz a Nemzeti gárda legmagasabb szintű mobilizációját rendelte el.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.