Ugrás a tartalomra
Pixabay/PIRO4D

Egyre biztosabb, hogy megcserélődnek a Föld mágneses pólusai

2021.09.23
15:34
Forrás
www.elobolygonk.hu
Az elmúlt kétszáz évben folyamatosan gyengült a mágneses mező, és az északi pólus lépésről lépésre vándorolt dél felé.

Az elmúlt néhány évtizedben azonban ez a mozgás felgyorsult. Ez arra utalhat, hogy az északi és a déli pólus hamarosan helyet cserél egymással. Ez egyébként egy természetes jelenség a bolygón, a több ezer kilométerrel a talpunk alatt található olvadt vas áramlásának változásai okozzák. Inkább az a furcsa, hogy az eddigi megállapítások szerint az elmúlt mintegy 780 ezer évben nem volt példa helycserére. Ha végbemegy a jelenség, zavart okozhat azoknál az állatoknál, amelyek a mágneses mező alapján tájékozódva tesznek meg akár több tízezer kilométeres távolságokat. Emellett a csere idejére legyengül a Föld mágneses mezeje, ezzel pedig erősebben ki leszünk téve a kozmikus sugárzásnak.

mágneses pólus
Föld

Most

13:08, Frissítve: 14:22

Újabb hadgyakorlatokat jelentett be Kína

Több kínai katonai hajó, repülőgép és drón folytatta ma reggel Tajvan közelében a közös hadgyakorlatokat, amelyek során támadásokat szimuláltak Tajvan és a tajvani haditengerészet hajói ellen.

Népszerű

Barikádok az utakon Koszovóban

Több helyen is elzárták az utakat a Koszovóban élő szerbek. Közben a koszovói rendőrség vasárnap este lezárta Jarinjenál és Brnjaknál az adminisztratív határátkelőket.