Ugrás a tartalomra
Pixabay/TheOtherKev

Egyre több a kerecsensólyom Közép-Európában

2022.01.08
12:32
2022.01.08
12:39
Forrás
elobolygonk.hu
A nyolcvanas években majdnem eltűnt a faj a régióból, de az erőfeszítéseknek köszönhetően most 350-400 pár lehet Közép-Európában.

Emelkedik a kerecsensólymok száma Közép-Európában. Az eurázsiai elterjedésű madár a világ második legnagyobb sólyomfaja az északi sólyom után. Ázsiában a sztyeppék, Európában a helyükön kialakított mezőgazdasági területek jellemző faja. Gyorsasága, ereje és szépsége miatt legendák, mondák madara. Elterjedésének legnyugatabbra fekvő magterülete Magyarországon van. Bulgáriában az elmúlt évek erőfeszítéseinek köszönhetően ismét megtelepedett és sikeresen fészkel. A közép-európai állomány 350-400 párra tehető 2021-ben. Lassan emelkedik a számuk, ami azért örvendetes hír, mert a nyolcvanas évekre a faj majdnem eltűnt a régióból. A jelenlegi növekedés jelentős mértékben az elmúlt évtizedben kihelyezett fészkelőládáknak, a veszélyes oszlopok szigetelésének, valamint a fészkek és az élőhelyek védelmének köszönhető. A nyugati kerecsensólyom-állomány nagysága nem éri el az ezer párt.

kerecsensólyom
Közép-Európa
Magyarország

Most

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.