Ugrás a tartalomra
Pixabay/TheOtherKev

Egyre több a kerecsensólyom Közép-Európában

2022.01.08
12:32
2022.01.08
12:39
Forrás
elobolygonk.hu
A nyolcvanas években majdnem eltűnt a faj a régióból, de az erőfeszítéseknek köszönhetően most 350-400 pár lehet Közép-Európában.
Pixabay/TheOtherKev

Emelkedik a kerecsensólymok száma Közép-Európában. Az eurázsiai elterjedésű madár a világ második legnagyobb sólyomfaja az északi sólyom után. Ázsiában a sztyeppék, Európában a helyükön kialakított mezőgazdasági területek jellemző faja. Gyorsasága, ereje és szépsége miatt legendák, mondák madara. Elterjedésének legnyugatabbra fekvő magterülete Magyarországon van. Bulgáriában az elmúlt évek erőfeszítéseinek köszönhetően ismét megtelepedett és sikeresen fészkel. A közép-európai állomány 350-400 párra tehető 2021-ben. Lassan emelkedik a számuk, ami azért örvendetes hír, mert a nyolcvanas évekre a faj majdnem eltűnt a régióból. A jelenlegi növekedés jelentős mértékben az elmúlt évtizedben kihelyezett fészkelőládáknak, a veszélyes oszlopok szigetelésének, valamint a fészkek és az élőhelyek védelmének köszönhető. A nyugati kerecsensólyom-állomány nagysága nem éri el az ezer párt.

kerecsensólyom
Közép-Európa
Magyarország

Most

20:06

Színfalak mögött

A magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény több év kihagyás után idén ismét megszervezte a színházi nevelési óráját a helybeli általános iskola hetedik osztályosai számára.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.