Ugrás a tartalomra
világűr
Pixabay/illusztráció

Élhetőnek tűnik egy közeli bolygó

2017-11-18
22:43
2017-11-18
23:04
Forrás
index.hu
Föld méretű bolygóról állítják a csillagászok, hogy a felszínén uralkodó hőmérséklet alapján akár élni is lehet rajta – írja a BBC.

A Ross 128 b elnevezésű kőgolyó csupán 11 fényévre van a Naprendszertől. Ez a második legközelebbi bolygó, amely hasonlít a Földre. Bár a Ross 128 b körülbelül huszad akkora távolságra van a központi csillagjától, mint a Föld a Naptól, mégsem kap lángra, mert abban a vörös törpében már csak pislákol a fény. Ennek köszönhetően a Ross 128 b-t nagyjából akkora sugárzás éri, mint a Földet, és a tudósok becslései szerint -60 és +20 Celsius-fok között lehet rajta a hőmérséklet.

Ezt az új bolygót a chilei La Silla obszervatóriumban működő HARPS spektrográffal fedezték fel több, mint egy évtizeden át tartó intenzív kereséssel.

bolygó

Most

07:25, Frissítve: 07:43

Thiem legyőzte Đokovićot

Novak Đoković kikapott az osztrák Dominic Thiemtől Londonban. A férfi tenisz ATP-világbajnokság keddi játéknapján, a második csoportkörben tegnap este csapott össze a két teniszező.

Népszerű

mentőautó

Halálos baleset Zentán

Halálos baleset történt ma délelőtt Zentán - írja a Magyar Szó. Egy elektromos kerékpárral közlekedő 70 éves ember vesztette életét.