Ugrás a tartalomra
világűr
Pixabay/illusztráció

Élhetőnek tűnik egy közeli bolygó

2017-11-18
22:43
2017-11-18
23:04
Forrás
index.hu
Föld méretű bolygóról állítják a csillagászok, hogy a felszínén uralkodó hőmérséklet alapján akár élni is lehet rajta – írja a BBC.

A Ross 128 b elnevezésű kőgolyó csupán 11 fényévre van a Naprendszertől. Ez a második legközelebbi bolygó, amely hasonlít a Földre. Bár a Ross 128 b körülbelül huszad akkora távolságra van a központi csillagjától, mint a Föld a Naptól, mégsem kap lángra, mert abban a vörös törpében már csak pislákol a fény. Ennek köszönhetően a Ross 128 b-t nagyjából akkora sugárzás éri, mint a Földet, és a tudósok becslései szerint -60 és +20 Celsius-fok között lehet rajta a hőmérséklet.

Ezt az új bolygót a chilei La Silla obszervatóriumban működő HARPS spektrográffal fedezték fel több, mint egy évtizeden át tartó intenzív kereséssel.

bolygó

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:41, Frissítve: 09:38

Járványhelyzet Magyarországon

Meghalt 5 beteg és 3.756-ra emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon - közölték a koronavirus.gov.hu oldalon.

Népszerű

Megjelent a Kawasaki-kór Szerbiában

Szerbiában is megjelent a Kawasaki betegség a gyerekeknél. Két 5 évnél idősebb beteget ápolnak. Mindketten koronavírus-fertőzöttek voltak, és a Kawasaki tünetei közül csupán néhány jelentkezett náluk.