Ugrás a tartalomra
Pixabay

Félmillió korallt öltek meg véletlenül

2019-06-03
22:31
Forrás
24.hu
Egy kotrási projekt során 16 hónapon keresztül tisztították Miami kikötőjének környékét. Egy friss tanulmány szerint a művelettel több mint félmillió korallal végeztek – írja az IFLScience.

A Miami Egyetem szakértői víz alatti felmérések adatait, illetve műholdas képeket és üledéktérképeket vizsgáltak. Elemzésük során arra jutottak, hogy a kotrás során nagy mennyiségű üledék kavarodott fel, majd rakódott le. Ez megnehezítette a korallok szaporodását és táplálkozását, így csökkent az egyedszámuk.

A kutatók korábban is észlelték, hogy a térségben tömegesen pusztulnak az élőlények, eddig azonban azt hitték, hogy egy járvány áll a háttérben. Bár a betegség valóban megtizedelte a zátonyokat, a kotrás sokkal nagyobb gondot okozott.

A művelet során felszabadult üledék kilométerekkel távolabb is lerakódott. A korallok rendkívül érzékenyek a környezet alakulására. A zátonyokat világszerte fenyegeti a klímaváltozás, az emberi tevékenység és egyéb faktorok. A Miami környékén élő korallok különösen sérülékenyek, eltűnésük komoly hatással lehet a tengeri élővilágra.

Miami
korall

Most

13:34, Frissítve: 13:47

A vihar aratott Ludason

Tart a múlt heti viharkárok felszámolása Ludason. Az erős széllökések és a csapadék leginkább a mezőgazdaságban, ezen belül is a kukoricaföldeken jelentett nagy veszteségeket.
10:53, Frissítve: 11:12

Megérkezett az ősz térségünkbe

Csütörtökön hűvös reggelre ébredhetünk, csapadékra azonban nem kell számítani. A legalacsonyabb nappali hőmérséklet 5 és 7 fok között alakul, a legmagasabb 20 fok körül várható.

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.

Halálos baleset Ásotthalomnál

Halálos autóbaleset történt Ásotthalom közelében ma hajnalban, az 55-ös főúton - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.