Ugrás a tartalomra
Pixabay

Félmillió korallt öltek meg véletlenül

2019-06-03
22:31
Forrás
24.hu
Egy kotrási projekt során 16 hónapon keresztül tisztították Miami kikötőjének környékét. Egy friss tanulmány szerint a művelettel több mint félmillió korallal végeztek – írja az IFLScience.

A Miami Egyetem szakértői víz alatti felmérések adatait, illetve műholdas képeket és üledéktérképeket vizsgáltak. Elemzésük során arra jutottak, hogy a kotrás során nagy mennyiségű üledék kavarodott fel, majd rakódott le. Ez megnehezítette a korallok szaporodását és táplálkozását, így csökkent az egyedszámuk.

A kutatók korábban is észlelték, hogy a térségben tömegesen pusztulnak az élőlények, eddig azonban azt hitték, hogy egy járvány áll a háttérben. Bár a betegség valóban megtizedelte a zátonyokat, a kotrás sokkal nagyobb gondot okozott.

A művelet során felszabadult üledék kilométerekkel távolabb is lerakódott. A korallok rendkívül érzékenyek a környezet alakulására. A zátonyokat világszerte fenyegeti a klímaváltozás, az emberi tevékenység és egyéb faktorok. A Miami környékén élő korallok különösen sérülékenyek, eltűnésük komoly hatással lehet a tengeri élővilágra.

Miami
korall

Most

17:12, Frissítve: 18:03

Jogászkonferenciát tartottak Zentán

Mintegy 70 résztvevővel tartottak jogászkonferenciát a zentai Városházán a Vajdasági Magyar Jogász Egylet szervezésében. Az előadók az ingatlan-nyilvántartási eljárásokat boncolgatták.
15:34, Frissítve: 17:22

Egyre több cserkészcsapat alakul Vajdaságban

Több szintű vezetőképzést és felnőttképzést is szervezett tavaly a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség, ennek köszönhetően több helyen vannak alakulóban cserkészcsapatok – hangzott el a közgyűlésen.
15:00, Frissítve: 15:11

Đoković vs. Dzsaziri

A tunéziai Malek Dzsazirival játszik Novak Đoković szerb világelső teniszező a dubaji tenisztornán - ez derült ki a mai sorsoláson.

Népszerű

Megölte családját egy rendőrnő

Megölte családja négy tagját, majd öngyilkosságot követett el egy rendőrnő a koszovói Gnjilane településen. A tragédia 13 óra körül történt.
Mérik a sebességet a rendőrök

Fokozott ellenőrzés az utakon

Mától kezdve fokozott közúti ellenőrzést végeznek Szerbia-szerte az utakon - tájékoztat a szerbiai belügyi tárca.