Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Fux-bajnokságot tartottak Tiszaszentmiklóson

2021.06.13
13:14
2021.06.13
17:06
Forrás
Pannon RTV
Immáron hatodik alkalommal tartottak fux kártyajáték-bajnokságot Tiszaszentmiklóson. A játék elsősorban a magyar és a lengyel közösség körében népszerű. A rendezvény kapcsán nagy volt az érdeklődés.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A helyi Vadászotthonban a sorsolás után tizenegy páros foglalt helyet az asztaloknál és kezdte el a lapokat dobálni.

Kertész József már gyerekkora óta játssza a fuxot: „Ez a kártyajáték régi játék itt a faluban. Én már kiskorom óta játszom és tudom a szabályokat. Itt jó a társaság, feltaláljuk magunkat, egy kis szórakozás van a faluban, máshol nincs is olyan hely ahová el tudunk menni, szórakozni.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Nagy Zoltán elmesélte, ő még a nagyanyjától tanulta meg játszani ezt a ma már ritkaságszámba menő kártyajátékot, amit az ősök a téli időszakban igen gyakran játszottak.

„ A fölsőzés hasonló játék, de szerintem ezt a svábok hagyták ránk. A fölső a legerősebb, zöld fölső, makk fölső meg aztán az alsók és a piros az mindig tromf. Színre- színt és mindig erősebb kártyát kell rádobni a gyengébbre.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Hat évvel ezelőtt született meg a bajnokság ötlete. A fuxot magyar kártyával játsszák, párokban. A játék több órán keresztül tart, amíg ki nem kerül az abszolút győztes páros – emelte ki Törtei János, a kártyabajnokság szervezője, a Piros Tulipán Hagyományápoló és Környezetvédelmi Civil Szervezet alelnöke.

„Minden összejövetelnek közösségépítő ereje van, ahol a magyarságot tudjuk erősíteni. Itt most nemcsak tiszta magyarok vannak, hanem lengyelek is, akik játsszák ezt a kártyajátékot és ők is az évek során mindig itt voltak velünk és kártyáztak.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az egyedi kártyajátékot egyébként már csak elvétve játsszák Észak-Bánát kis falvaiban. A bajnokság végén a győztesek serleggel térhetnek haza, és az első helyezett pedig megkapja a vándorserleget, amely jövőre szintén a győztes játékosokhoz kerül majd.

Fux-bajnokság
Tiszaszentmiklós
Piros Tulipán Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesület
Törtei János

Most

12:47

Falunapot ünnepel Majdány

Falunapot rendeznek Majdányon a helyi művelődési otthon nagytermében. Az esemény ma 19 órakor kezdődik, ahol többek között egy kiállítás is várja a látogatókat.

Népszerű