Ugrás a tartalomra
Pixabay/Piro4d

Gyorsuló ütemben éljük fel a Föld erőforrásait

2019-05-10
08:37
Forrás
hirado.hu
Az európaiak fogyasztási szintjével számolva az emberiség öt hónap alatt elhasználja a Föld egy évre elegendő erőforrásait – olvasható a Global Footprint Network kutatószervezet felmérésében.

2003 óta évről évre összehasonlítják a természeti erőforrások megújuló képességét az emberiség erőforrás igényével, vagyis ökológiai lábnyomával. A nemzetközi túlfogyasztás napja minden évben az a nap, amikor a két érték találkozik, vagyis amikortól már a bolygó megújuló képességén felül fogyaszt az emberiség. Tavaly ez globálisan augusztus 1-jére esett. Idén először megmérték az európaiak fogyasztását, és ebből kiderült, hogy az európai túlfogyasztás napja május 10-e. A bolygó túlterhelése a biológiai sokféleség drasztikus csökkenéséhez vezetett, és mára többek között olyan problémákat okoz, mint a halállományok zsugorodása, a vízhiány, a talajerózió, a levegőszennyezés vagy az éghajlatváltozás. Ezek pedig fokozzák az extrém időjárási körülményeket, az aszályokat, árvizeket és tűzvészeket.

A jelentés kiemeli a különbségeket az uniós tagállamok és a világ többi országának ökológiai lábnyoma között, valamint azt is megmutatja, hogy bár az EU-országok között nagyok az eltérések, egy dolog azonban mindegyik országra jellemző: egyikük sem működik fenntartható szinten.
A jelentés üzenete megerősíti a Biodiverzitás és ökoszisztéma-szolgáltatások védelmével foglalkozó kormányközi platform új tudományos jelentését, mely többek között arra is rámutat, hogy a következő időszakban akár egymillió állat- és növényfaj is kihalhat.

Föld

Most

19:25, Frissítve: 19:30

Kiégett egy ház Moholon

Kigyulladt egy családi ház ma hajnalban Moholon. A tűzesetben egy asszony életét vesztette, férjét pedig égési sérülésekkel szállították a kórházba. A nyomozás még folyamatban van.

Népszerű

Holtan találtak három szerbiai nőt Bécsben

Három szerbiai állampolgárságú nő holttestét találták meg egy bécsi lakásban - tudósít a szerb közmédia. Sajtóinformációk szerint a három elhunyt nő egy anya és ikerlányai.