Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

A Holdba fog becsapódni a SpaceX egyik rakétája

2022.01.26
13:51
Forrás
HVG
Március 4-én a Holdnak ütközik a SpaceX amerikai űripari cég egyik irányíthatatlanná vált Falcon-9-es rakétája, amelyet még 2015-ben indítottak útjára.

A rakéta egy időjárási műhold pályára állításában segített, ám visszahozni már nem tudták. Űrbéli bolyongása már hét éve tart, kilövésekor több mint egymillió kilométeres távolságra vitték, ám annyi üzemanyaga már nem maradt, hogy visszatérjen, emellett a Föld és a Hold gravitációjából sem tudott kilépni.

Elemzések szerint a rakéta január 5-én is elég közel került a Holdhoz, március 4-én viszont bele is fog ütközni. Nagy érdeklődés övezi a rakéta becsapódását, amely nagyjából 9300 km/órás sebességgel halad. A végeredmény értékes adatokkal szolgálhat a Hold felszínéről.

SpaceX
rakéta
Hold
csillagászat

Most

21:56

Nyári táborok - hasznos időtöltés a szünidő alatt

Lassan közeledik a nyári szünet, amikor a gyerekek egy kis időre elköszönhetnek az iskolától, aki teheti ilyenkor táborba megy. Legalábbis az aki megengedheti magának, s akinek a szülei megengedik. A lehetőségekből Vajdaságban nincs hiány.

Népszerű

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.