Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Jeladós palackokkal követik a Tiszán úszó hulladék útját

2022.01.27
14:20
Forrás
elobolygonk.hu
Egy hét alatt 300 kilométert tett meg a PET Kupa jeladóval ellátott palackja a Tiszán. A szervezők tájékoztatása szerint a palack hasznos adatokat szolgáltatott a folyón úszó hulladék útjának kutatásához és a folyótisztító akció sikeréhez.

A jeladóval ellátott palackok útjának követéséből kiderül, hogy mekkora sebességgel haladnak a palackok az áradó folyókon, mekkora távolságot tesznek meg adott idő alatt, és hogy hol, miért és mennyi ideig akadnak el. Ha ismerjük a szennyezés viselkedését, a folyótisztító akcióknak is nagyobb esélye van a sikerre – mutattak rá a szervezők.

Az akció kezdeményezői január 7-én két helyszínen engedtek el GPS-jeladóval ellátott palackot. A palackokra erősített speciális jeladók GPS-műholdas összeköttetéssel működnek. A beszámoló szerint a bodrogi palack nem jutott messzire, egy ártéri területen akadt el. A tiszai jeladós palack egy nap alatt Tokajig jutott, majd egy hét és körülbelül 300 kilométer megtétele után végül a Kiskörei Vízlépcsőnél torpant meg.

Tisza
hulladék
szennyezés

Most

19:05, Frissítve: 19:12

Casemiro továbblőtte a brazilokat

Brazília 1:0-ra győzte le Svájcot a katari világbajnokság G-csoportjának második csoportmérkőzésén, ezzel biztos a továbbjutása a kieséses szakaszba.
17:11, Frissítve: 17:23

Haladnak a korral a magyarkanizsai idősek

Ismét az okostelefon használatát ismertetik a magyarkanizsai időseknek, a helyi Felnőttképzők Regionális Hálózatának szervezésében. A 20 órás képzés alatt az alapoktól sajátíthatják el az okostelefon használatát.
15:19, Frissítve: 16:24

Évadnyitó a muzslyai Petőfiben

Másfél órás műsorral ünnepelték tegnap este 75 éves muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület évadnyitóját. A szakcsoportok bemutatkozása mellett a 16. évadnyitó rendezvény másik célja az új tagok toborzása volt.

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.