Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Jeladós palackokkal követik a Tiszán úszó hulladék útját

2022.01.27
14:20
Forrás
elobolygonk.hu
Egy hét alatt 300 kilométert tett meg a PET Kupa jeladóval ellátott palackja a Tiszán. A szervezők tájékoztatása szerint a palack hasznos adatokat szolgáltatott a folyón úszó hulladék útjának kutatásához és a folyótisztító akció sikeréhez.

A jeladóval ellátott palackok útjának követéséből kiderül, hogy mekkora sebességgel haladnak a palackok az áradó folyókon, mekkora távolságot tesznek meg adott idő alatt, és hogy hol, miért és mennyi ideig akadnak el. Ha ismerjük a szennyezés viselkedését, a folyótisztító akcióknak is nagyobb esélye van a sikerre – mutattak rá a szervezők.

Az akció kezdeményezői január 7-én két helyszínen engedtek el GPS-jeladóval ellátott palackot. A palackokra erősített speciális jeladók GPS-műholdas összeköttetéssel működnek. A beszámoló szerint a bodrogi palack nem jutott messzire, egy ártéri területen akadt el. A tiszai jeladós palack egy nap alatt Tokajig jutott, majd egy hét és körülbelül 300 kilométer megtétele után végül a Kiskörei Vízlépcsőnél torpant meg.

Tisza
hulladék
szennyezés

Most

18:18, Frissítve: 18:28

Spanyol Nagydíj - Leclerc a pole pozícióban

A világbajnoki pontversenyt vezető Charles Leclerc, a Ferrari monacói pilótája nyerte a Forma-1-es Spanyol Nagydíj időmérő edzését, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd meg az első rajtkockából.

Népszerű