Ugrás a tartalomra
Pixabay/reglohsg/illusztráció

Kiderült, mitől pusztultak tömegesen az elefántok Botswanában

2020-09-25
17:11
2020-09-25
17:19
Forrás
ng.hu
Az elmúlt hónapokban elefántok százait találták elpusztulva Botswanában, és úgy tűnik, sikerült kideríteni, mi okozta a pusztulásukat.

Az állatok áprilistól kezdődő pusztulását eddig nem értették a szakemberek, de kizárható volt, hogy emberi beavatkozás állna a háttérben, mivel sértetlen volt az elefántok agyara minden esetben. A korábbi vizsgálatok azt is kizárták, hogy esetleg lépfene okozta volna az állatok tömeges elhullását, így nem sok olyan tényező maradt, amely megmagyarázná a különös esetek sokaságát. Közös pont volt, hogy sok elefántot a víznyerő helyek közelében találtak meg. A botswanai Nemzeti Parki és Vadvédelmi Szolgálat főállatorvosa egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy sikerült rábukkanni az elefántpusztulás okára: nagyon úgy tűnik, hogy egy toxinokat termelő alga a tettes, számolt be a BBC. Az elefántok által is használt víznyerő, itató helyeken élő algák azért csak az elefántot mérgezték meg, mert egyedül ez az állat iszik úgy, hogy a vízfelszín alól felszippantja a meder aljzatán lévő iszapot is a vízzel, és a mérgek az iszapban halmozódnak fel. A hasonló, nagy mennyiségű toxikus algaszaporodással járó helyzetek a klímaváltozás miatt a jövőben gyakoribbá válhatnak.

elefánt
Botswana
tömeges pusztulás

Kapcsolódó tartalmak

Most

12:28

Aktuális koronavírus-helyzet Szerbiában

Növekedett a koronavírussal fertőzöttek száma az Észak-Bácskai Körzetben, számolt be az aktuális járványügyi helyzetről dr. Nebojša Bohucki csütörtök délelőtt, azonban a helyzetet elfogadhatónak ítélte meg.
11:31

Késes támadás Nizzában

Egyelőre nagyon keveset tudni a történtekről, a Reuters hírügynökség szerint még zajlik a rendőrségi akció a városban. Cikkünk frissül!

Népszerű

Baleset Szabadkán

Közlekedési baleset történt ma délután Szabadkán. Várjuk az illetékesek részletesebb információit az esetről.