Ugrás a tartalomra
Pixabay/veverkolog/illusztráció

A kihalás fenyegeti a tapírokat Dél-Amerikában

2022.01.25
14:54
Forrás
www.elobolygonk.hu
Egykor benépesítették Dél-Amerika atlanti-óceáni partvidékének erdeit a közönséges tapírok.

Brazíliában, Paraguayban és Argentínában lévő eredeti élőhelyeiknek csupán 1,78 százalékán élnek még ezek az állatok. Egy nemzetközi kutatócsoport becslése szerint a tapírok száma 48 vizsgált területen 15 992-ről 2665-re csökkent. Ráadásul az élőhelyeik olyannyira izoláltak, hogy az állatok nem találnak párt a szaporodáshoz. A demográfiai és genetikai szempontokat figyelembe véve 14-ből csak 3 populáció lehet képes a túlélésre a következő száz évben.

A 250 kilogrammosra is megnövő növényevő emlősök számának csökkenését korábban elsősorban a vadászat és a fakitermelés okozta, most a legnagyobb veszélyt a szaporodásuk visszaesése jelenti. A tapírok szaporodása nagyon lassú folyamat: a nőstények 13 hónapnyi vemhesség után csak egyetlen utódot hoznak a világra, és két szülés között gyakran akár három évet is kihagynak.

tapír
Dél-Amerika
kihalás
környezetvédelem

Most

20:06

Színfalak mögött

A magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény több év kihagyás után idén ismét megszervezte a színházi nevelési óráját a helybeli általános iskola hetedik osztályosai számára.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.