Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Soós Georgina

Kirándulás barlanggal, sziklákkal, hajóval: a Matka-kanyon

2019-09-21
11:48
2019-09-21
12:13
Forrás
Pannon RTV
A Matka-kanyon Észak-Macedónia fővárosának, Szkopjenak a közvetlen közelében fekszik, a romos, lepukkadt külváros átváltozása a természet hívogató oázisává.

Ideális megálló lehet a görög tengerpartra vagy az onnan hazafelé igyekvőknek, de egy többnapos észak-macedón kirándulásba is beilleszthetjük. Akár egy egész napos program is kijön belőle annak, aki szeret egy kicsit lelassítani, nézelődni, beszívni a természetet. Mivel Szkopjeig végig autópályán utazhatunk, a menetidő nem vészes, 6-6 és fél óra alatt odaérni Szabadkáról.

Pannon RTV/Soós Georgina

A Matka-kanyon a Treska-folyó által keresztülvágott hegyszoros és a hozzá tartozó egyéb látnivalók, kolostorok, barlangok összességét kínálja. Teljes területe nagyjából 5 ezer hektár. Ez az egyik legnépszerűbb macedón kirándulóhely, kedvelik a 15 kilométerre fekvő főváros lakói, a turisták és az extrém sportok kedvelői is.

Pannon RTV/Soós Georgina

Megközelítéséhez át kell vágni Szkopje egy viszonylag romos, barátságtalan negyedén, ahol sok a szemét, a félkész ház, az út szélén csoportokba verődve üldögélő férfi. A lehangoló látvány azonban ne riasszon el senkit, a háttérben magasodó sziklás hegyoldal ugyanis jelzi, valami vár ott ránk. A kijelölt parkolónál sem túl csábító a környék, a folyó azonban már csörgedezik a lábunknál. Vadvízi-evezés versenyeket rendeznek ezen a szakaszon. Van egy kiépített pálya is, nézőtérrel, napraforgóhéj-maradékkal.

Pannon RTV/Soós Georgina

Feljebb haladva a vízerőmű óriási gátjához érünk. Mint később megtudtuk, ez csak egy a háromból. A folyó felsőbb szakaszán további kettő található. A gátat elhagyva a Treska vize megduzzad. Egyszeriben széles, mély, hajózásra alkalmas lesz, mi pedig beérünk a kanyon sziklás hegyoldalai közé. Itt tapasztalni meg először a fotókról ismert látványt, ami élőben persze még hatásosabb. Már itt, a szoros bejáratánál szolgáltatásukat kínáló csónakosok támadják le a turistákat. Állítják: az ő ajánlatuk a legjobb, legolcsóbb. Érdemes azonban tovább menni, ezek a hajósok ugyanis csak egy rövid körre visznek el, aminek során a barlanglátogatás is kimarad.

Pannon RTV/Soós Georgina

Keskeny gyalogösvény vezet tovább a sziklák között. Út közben hulladékmentességre ösztönző táblák és műanyagba csomagolt gyümölcsök árusai között elmélkedhetünk azon, hol is tart a Balkán környezetvédelmi szempontból.

A sziklás út végén érkezünk meg a kanyon központjába. Szálloda, étterem, kolostor, ajándékbolt, nyilvános mosdó található itt, és a hosszabb kirándulást kínáló hajók kiindulópontja is itt van. A hajóknak nincs pontos menetrendjük. Ha összejön elég utas, indulnak. 10-20 fős, motoros hajók ezek. Az egyórás kirándulás 400 dénár volt fejenként, vagyis nagyjából 8 euró. A gyerekeknek nem kellett fizetni. A bátrabbak és fittebbek kajakot is bérelhetnek.

A folyón nagy a forgalom. Hajók jönnek-mennek, hullámot csapva egymásnak. A Treska egyre mélyebben furakszik be a sziklák közé. Út közben parton álló, idilli házikókat, vadmadarakat, meredek sziklafalakat láthatunk. A víz kristálytiszta és szeptemberben is hűsítő (a hajó jócskán felverte ránk).

Pannon RTV/Soós Georgina

Nagyjából 20-30 perc után a hajó megáll egy meredek lépcsősor mellett. Ezen juthatunk fel a Vrelo cseppkőbarlanghoz, aminek bejáratánál idegenvezető vár. A barlangban télen-nyáron 12 fok körüli a hőmérséklet, így érdemes magunkkal vinni egy pulóvert vagy mellényt, bár mivel viszonylag rövid ideig leszünk benn, az sem baj, ha ez lemaradt.

Pannon RTV/Soós Georgina

A padló és a lépcsők nedvesek, csúszósak, vigyázni kell. A barlang állítólag a világ új hét csodájának versenyében is szépen szerepelt, a top 77-be került. Láthatunk egy sor szépen megvilágított cseppkő-képződményt: nyulat, szuperhőst vagy ki mit gondol, és egy misztikus fényekben úszó tavat is.

Pannon RTV/Soós Georgina

A Vrelo-barlang érdekessége inkább az alatta megbújó óriási, és a mai napig feltáratlan víz alatti rendszer. Idegenvezetőnk szerint a legutóbbi feltárás alkalmával 200 méteres mélységig jutottak. Egyes vélemények szerint ez lehet a világ legmélyebb víz alatti barlangja. A helyszín egyébként csak hajóval vagy kajakkal közelíthető meg. A gyalogos ösvény a folyó másik felén megy, híd nincs. A Matka-kanyonban összesen 10 barlang található, de az egyszerű turisták előtt csak ez nyitott.

Pannon RTV/Soós Georgina

A hajós kirándulás a barlanglátogatást követően a visszaúttal zárul. Összesen nagyjából egyórás. Aki szeretné, ezt követően gyalog is végigjárhatja a kanyon látogatható részét. Az ösvény a sziklafal szélén húzódik, a korlát inkább csak jelképes, így kisgyerekeseknek és félőseknek nem ajánlott. A környéken sziklamászásra is van lehetőség. Az éhesek megebédelhetnek a szálloda melletti étteremben, ahonnan a kilátás első osztályú, de az árak macedón viszonylatban igencsak magasak, fejenként nagyjából 20 euróval kell számolni. Megnézhetjük még a Szent András-kolostort, ami közvetlenül a víz partján fekszik.

Pannon RTV/Soós Georgina

Észak-Macedónia könnyen megközelíthető és megfizethető ország, szép tájakkal és rejtett kincsekkel. Ezeknek csak egyike a Matka-kanyon, de mindenképp érdemes néhány napot rászánni Szkopjera és Ohridra is.

Matka-kanyon
Észak-Macedónia
Szkopje
kirándulás

Most

20:57, Frissítve: 21:07

Liam Neeson filmje maradt az első helyen

Az eredmények meg sem közelítik a pandémia előtti számokat, mivel a mozik alig több mint fele tart nyitva, a legnagyobb városok, köztük New York és Los Angeles filmszínházai határozatlan időre bezártak - írta a Variety.com.

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.