Ugrás a tartalomra
Pixabay/Tumisu

Közel a másfél fok

2021.06.01
18:11
Forrás
elobolygonk.hu
A Meteorológiai Világszervezet várakozása szerint nagy a valószínűsége annak, hogy a Föld légkörének felmelegedése a következő öt év valamelyikében eléri az 1,5 Celsius-fokot az ipari társadalom megjelenése előtti korszakhoz képest.

Ez az a határ, amelyen túl az emberi civilizáció létét veszélyeztető következményei lehetnek a globális felmelegedésnek. A szervezet szerint immáron nem 20 százalék, hanem 40 százalék annak a valószínűsége, hogy a Föld légköre a következő öt év legalább egyikében 1,5 Celsius-fokkal lesz magasabb, mint az ipari társadalom megjelenése előtti korszakban. A WMO főtitkára arra figyelmeztetett, hogy a magasabb hőmérséklet több olvadó jeget eredményez a sarkokon, ami magasabb tengerszinthez és hőhullámokhoz vezet. Ez hatással van az élelmiszer-ellátás biztonságára és a fejlődés fenntarthatóságára is. Ugyanakkor a szervezet nagyon kicsi, csupán tíz százalék esélyt lát arra, hogy a következő ötéves időszakban az átlaghőmérséklet emelkedése is meghaladja az 1,5 Celsius-fokot.

környezetvédelem
globális felmelegedés

Most

17:04, Frissítve: 17:27

Olyan olcsó a tej, hogy a tejtermelők feladják

Míg a kenyér, a hús, a zöldségfélék és a gyümölcs ára nőtt, addig a tej és a tejtermékek ára maradt a régi már huzamosabb ideje. Az üzemanyag és a takarmány pedig folyamatosan drágul - panaszolják a tejtermelők.

Népszerű

Négy új pályázatot írt ki a tartomány

Az elsővel a női többségi tulajdonban lévő és nők által vezetett vállalkozásokat támogatják - mondta a Közügyek műsorában Pelt Ilona tartományi gazdasági és idegenforgalmi segédtitkár.