Ugrás a tartalomra
Pixabay/StudioKlick

Látogatható a csernobili négyes reaktor irányítóterme

2019-10-07
18:55
Forrás
gizmodo.com, origo.hu
Turisták is látogathatják már a világ egyik legveszélyesebb helyét. A csernobili négyes reaktor máig erősen radioaktív irányítóközpontjába immár bárki beléphet.

Persze ezt csak védőfelszerelésben szabad megtenni: sisakot és kesztyűt is kell viselni. A terep képzett idegenvezető kíséretében járható be. A vezérlőteremben a sugárzás szintje a normál érték negyvenezerszeresét is meghaladhatja, éppen ezért a turisták csak öt percet tartózkodhatnak a helyiségben. A vállalkozó szellemű egyéneknek a program végeztével két radiológiai vizsgálaton is át kell esniük, hogy kiderüljön, milyen mértékű szennyezésnek lettek kitéve.

Csernobil és Pripjaty korábban is népszerű volt a katasztrófaturisták körében, de az idén tavasszal bemutatott Csernobil című HBO-sorozat 30-40 százalékkal is emelte az odalátogatók számát. A látnivalók eddig is hajmeresztőek és sokkolóak voltak, a vakmerő turisták bemehettek az egykori lakásokba, kórházba, iskolába, de az irányítóközpont tiltott terület volt.

A megnyitás hátterében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júliusi döntése áll, miszerint hivatalosan is turisztikai célponttá nyilvánította Csernobilt. Hivatalos statisztikák szerint idén eddig összesen 85 000-en látogattak a nukleáris katasztrófa sújtotta övezetbe.

A csernobili atomerőműben 1986-ban történt robbanás, melynek hatására erős sugárzás érte a térséget. A lezárt zónát 2011-ben nyitották meg a látogatók előtt.

turisták
Csernobil
atomreaktor

Most

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán, az Egészségügyi Középiskolánál a Belgrádi úton, ma kora délután. Egy személy könnyebb sérüléseket szenvedett, írja a subotica.com hírportál.