Ugrás a tartalomra
Szegedi Vadaspark

Már a kifutóban látható a Szegeden született fehér oroszlánkölyök

2019.08.15
11:51
Forrás
MTI
Már a kifutóban látható a Szegedi Vadasparkban májusban született világos színű, szinte fehér oroszlánkölyök, amely gondozóitól a Szonja nevet kapta.

A nőstény május 15-én az oroszlánház biztonságában hozta világra kicsinyét. Az anyát és a kölyköt ezt követően néhány hétig elkülönítve tartották a hímtől, Timbától, a családtagok a héten először találkozhattak a kifutóban. Ez a második alkalom, hogy sikerült szaporítani a ritka színváltozathoz tartozó oroszlánokat Szegeden. 

Szegedi Vadaspark

Szonja néhány éves nővérét, Amalit már a győri Xantus János Állatkertben nevelik. A most három hónapos kölyök várhatóan egyéves kora után kerül másik állatkertbe.

A kölyök természetvédelmi szempontból is értékesnek számít, hiszen viszonylag kevés a dél-afrikai oroszlán alfajához tartozó világos színváltozat genetikailag tiszta egyedeinek száma. Állatkertekben és tenyészfarmokon háromszáz példány élhet, természetes körülmények között számuk pedig csupán egy tucat körül lehet.

A fehérnek nevezett, de valójában halvány bézs színű oroszlán Afrika egyik legtitokzatosabb állata, hiszen évszázadokon keresztül csak sejtették létét, csak kevesen látták. Az első feljegyzés az 1930-as évekből származik, de ezt akkor csak a fantázia szüleményének vélték. 1975-ben azonban egy biológus fotókat is készített, amikor családjával véletlenül megpillantotta őket Dél-Afrikában, Timbavati térségében.

fehér
oroszlán
Szegedi Vadaspark

Most

Népszerű

Tüntetés a szigorítás ellen Szabadkán

Tüntetést szerveztek vasárnap este Szabadkán az új intézkedés miatt, miszerint 22 óra után csak védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni a szórakozó- és vendéglátóhelyekre.

Fizetés- és nyugdíjemelés jön Szerbiában

7,5 százalékkal emelkedik idén a GDP Szerbiában, ami magasabb fizetéseket és nyugdíjakat jelent - mondta el az Instagram-oldalán közzétett bejegyzésében Aleksandar Vučić szerb államfő. A költségvetés módosításáról vitázik a szerbiai parlament.