Ugrás a tartalomra
Pixabay/joakant

Melegszik a világóceán – több faj északabbra költözik

2020-03-31
18:58
2020-03-31
19:05
Forrás
elobolygonk.hu
Az iparosodás előtti időkhöz képest jelenleg a világóceán átlagosan 1 Celsius-fokkal melegebb.

Egy friss kutatás szerint ez nagyban befolyásolja az állatok populációjának számát és eloszlását, a meleget nehezen tűrő fajok például egyre inkább északabbra szorulnak. A Bristoli Egyetem kutatói szerint a legnagyobb meglepetés az volt, hogy mennyire átfogóak voltak a melegedő óceán hatásai a populációkra. Minden fajnál mutatkozott változás, legyen az plankton, tengeri csiga, hal vagy tengeri madár.

A szakértők megállapították, hogy a fajok populációinak azon része érzi jól magát, amely a sarkokhoz közelebb él, és annak rossz az életminősége, amely délebbre található. A kutatás két fontos dologra világít rá: az egyik az, hogy a fajok területi eloszlása folyamatosan változik a globális felmelegedés következtében, a másik pedig az, hogy a tengeri állatoknak nem sikerül alkalmazkodniuk a melegedő vizekhez, inkább költöznek hidegebb területek felé.

globális felmelegedés
óceán
Észak

Most

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.

Kevés a vásárló a szabadkai ócskapiacon

Nem csak a magyarországi vevők maradtak el, akik most nem tudnak átjönni a határon, a járvány miatt a helybeliek is ritkán keresik fel a nemrégiben még kedvenc bevásárlóhelyüket.