Ugrás a tartalomra
Pixabay/Hans

Mesterséges bőrt állítottak elő Törökországban

2018-08-09
14:17
Forrás
TRT
Az Isztambuli Egészségügyi Egyetem tudósai alkották meg az emberi bőrfelület helyettesítésére használható szövetet, mely áttörést hozhat a traumatológiai ellátásban - olvasható a TRT oldalán.

Dr. Erkan Türker Boran, a projekt vezetője elmondta: a több sejt és szövegrétegből álló bőrt égések, orvosi beavatkozások és genetikai problémák esetén is használhatják a valódi helyettesítésére, ami komoly fejlődést hozhat az orvostudomány és a traumatológiai beavatkozások területén. A nagyobb kiterjedésű nyílt sebek az őket fedő hámszövetek híján bakteriális sebfertőzések okozói lehetnek, amelyek befedéséhez állati vagy mesterséges bőrre van szükség. Ebben lehet segítségre az új találmány.

A gyártás alatt laboratóriumi körülmények között szaporítják a bőrsejteket: kompozit membránra helyezve, növekedési faktorok hozzáadásával gyorsítják fel a sejtszöveti regenerációt, így keletkezik a mesterséges bőr.

Törökország
bor
Isztambuli Egészségügyi Egyetem

Most

Népszerű

Királyi esküvő Belgrádban

Örök hűséget fogadott egymásnak Sándor szerb trónörökös fia, Fülöp Karađorđević és Danica, a neves szerb festőművész, Milan Marinković leánya.
Holdfogyatkozás fázisai

Egyedülálló holdfogyatkozás pénteken este

Az évszázad leghosszabb, 103 perces teljes holdfogyatkozása lesz pénteken, a Mars pedig 15 éve nem volt ilyen közel a Földhöz, mint ezekben a napokban. Európából is megfigyelhető lesz.