Ugrás a tartalomra
Pixabay/Hans

Mesterséges bőrt állítottak elő Törökországban

2018-08-09
14:17
Forrás
TRT
Az Isztambuli Egészségügyi Egyetem tudósai alkották meg az emberi bőrfelület helyettesítésére használható szövetet, mely áttörést hozhat a traumatológiai ellátásban - olvasható a TRT oldalán.

Dr. Erkan Türker Boran, a projekt vezetője elmondta: a több sejt és szövegrétegből álló bőrt égések, orvosi beavatkozások és genetikai problémák esetén is használhatják a valódi helyettesítésére, ami komoly fejlődést hozhat az orvostudomány és a traumatológiai beavatkozások területén. A nagyobb kiterjedésű nyílt sebek az őket fedő hámszövetek híján bakteriális sebfertőzések okozói lehetnek, amelyek befedéséhez állati vagy mesterséges bőrre van szükség. Ebben lehet segítségre az új találmány.

A gyártás alatt laboratóriumi körülmények között szaporítják a bőrsejteket: kompozit membránra helyezve, növekedési faktorok hozzáadásával gyorsítják fel a sejtszöveti regenerációt, így keletkezik a mesterséges bőr.

Törökország
bor
Isztambuli Egészségügyi Egyetem

Most

02:36, Frissítve: 02:45

Megszűnik a vatikáni női magazin

Lemondott a Vatikán női magazinjának alapítója és szerkesztőbizottsága azzal az indokkal, hogy kampány indult a hiteltelenítésükre, miután a lapban elítélték az apácákat ért szexuális visszaéléseket.
23:57, Frissítve: 00:28

A színházi világnap üzenete

A kubai Carlos Celdrán rendező, író, színház igazgató üzenetét olvassák fel világszerte az idei színházi világnapon, március 27-én, szerdán az előadások előtt a színházakban.
20:29, Frissítve: 21:35

Elhunyt Eva Bačlija, nyugalmazott újságíró

Hosszan tartó betegség után 67 éves korában elhunyt a szabadkai születésű Eva Bačlija, nyugalmazott újságíró. Karrierét a Subotičke Novine hetilapnál kezdte. Élete nagy részét hivatásának szentelte.
20:21, Frissítve: 20:29

Hideg éjszakák, napsütéses nappalok

Tavaszias napsütéses időre számíthatunk térségünkben a következő napokban. Az északi, északnyugati szelet sokfelé erős vagy élénk lökések kísérik.

Népszerű

Jövő hétvégétől nyári időszámítás

Az Európai Bizottság eredeti javaslata értelmében idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez a tagállami fenntartások miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021.

Két autó ütközött a Majsai úton

Két személyautó ütközött a Majsai úton, Szabadkán. Értesüléseink szerint a balesetben nem történt személyi sérülés, azonban az anyagi kár jelentős.