Ugrás a tartalomra
Pixabay/Hans

Mesterséges bőrt állítottak elő Törökországban

2018-08-09
14:17
Forrás
TRT
Az Isztambuli Egészségügyi Egyetem tudósai alkották meg az emberi bőrfelület helyettesítésére használható szövetet, mely áttörést hozhat a traumatológiai ellátásban - olvasható a TRT oldalán.

Dr. Erkan Türker Boran, a projekt vezetője elmondta: a több sejt és szövegrétegből álló bőrt égések, orvosi beavatkozások és genetikai problémák esetén is használhatják a valódi helyettesítésére, ami komoly fejlődést hozhat az orvostudomány és a traumatológiai beavatkozások területén. A nagyobb kiterjedésű nyílt sebek az őket fedő hámszövetek híján bakteriális sebfertőzések okozói lehetnek, amelyek befedéséhez állati vagy mesterséges bőrre van szükség. Ebben lehet segítségre az új találmány.

A gyártás alatt laboratóriumi körülmények között szaporítják a bőrsejteket: kompozit membránra helyezve, növekedési faktorok hozzáadásával gyorsítják fel a sejtszöveti regenerációt, így keletkezik a mesterséges bőr.

Törökország
bor
Isztambuli Egészségügyi Egyetem

Most

14:36, Frissítve: 14:43

Informatika az oktatásban

Nemzetközi tanácskozás sorozat kezdődött ma a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon Szabadkán. A rendezvényre a környező országokból érkeztek előadók, csaknem 80 egyetemi tanár.

Népszerű

utcai látkép

Lebontják az engedély nélkül épült házakat

Lebontják az engedély nélkül épített objektumokat Szerbiában - ez történhet, ha életbe lép a legalizálásáról szóló jogszabály-módosítás, amely tegnap került a köztársasági parlament napirendjére.