Ugrás a tartalomra
Pixabay/illusztráció

Működésképtelen lenne a Föld a gombák nélkül

2022.05.27
11:37
Forrás
www.elobolygonk.hu
A természetvédelmi törekvéseink a növény- és állatvilágra koncentrálnak, azonban bolygónk élővilága működésképtelen a gombák nélkül – figyelmeztettek a kutatók.

A legtöbb gomba egyáltalán nem hoz termőtestet, sőt nem is látjuk őket, mivel mikroszkopikusak. Mind az élelmiszeriparban, mind az orvostudományban hatalmas feladat hárul a gombákra. Talán nem túlzó azt mondani, hogy a gombák lebontó munkája és a tápanyagok újrahasznosításában végzett feladatai nélkül bolygónkon az élővilágot észre se vennénk – áll a Nyugat-Virginiai Egyetem három mikológus kutatójának új tanulmányában. A gombákból 24 millió faj lehet bolygónkon, de csupán 150 ezernek van tudományos leírása, besorolása. A Természetvédelmi Világszervezet vörös listáján mindössze 551 gomba szerepel – ezt a számot 58 343 növényhez és 12 100 rovarhoz kell viszonyítani. Ráadásul ezek a fajok is legnagyobb részt a gombák csak egy szűk rétegéből valók.

föld
gomba

Most

21:35, Frissítve: 21:45

Spanyolország a világbajnok!

Spanyolország 6–5-re megnyerte az ötméterespárbajt, így övék a világbajnoki cím! A budapesti világbajnokságon a férfi vízilabdatorna címvédője, Olaszország ötméteresekkel kapott ki a fináléban.
20:07, Frissítve: 20:21

Sainz pályafutása első futamgyőzelmét aratta

Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Brit Nagydíjat Silverstone-ban, amely a rajt utáni hatalmas baleset miatt egyórás kényszerszünetet követően folytatódott.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.