Ugrás a tartalomra
Pixabay/papaya45

Ne nyúljunk a gidához!

2023.03.22
13:30
2023.03.22
13:48
Forrás
greendex.hu
Ne simogassuk, ne érjünk hozzá, mert az idegen szag miatt az édesanyja elhagyja!

Ne érjünk hozzá, és ne vigyük haza a magányosnak tűnő őzgidát! A suta veszély esetén, amikor már nincs idő menekíteni az apróságot, aki még meglehetősen instabilan közlekedik, inkább elfekteti őt a sűrűben. A kicsi pedig ott vár addig, míg anyja érte nem jön. Mozdulatlanul, igencsak elesetten. Ekkor alig pár tíz méterre ott figyel az édesanyja. Ha tehát elfektetett gidát találunk, semmiképp se nyúljunk hozzá!

Amennyiben esetleg gépi kaszálás közben a mezőn akadnánk egybe, jó nagy fűcsomóval megfogva vigyük arrébb, és ügyeljünk rá, hogy semmilyen szagnyomot ne hagyjunk rajta, ne simogassuk, ne babusgassuk! Ha ugyanis az anyja megérzi az idegenszagot, magára hagyja örökre.

Természetesen más a helyzet, ha sérült állatot találunk, akkor szakember segítségét kell kérni.

gida
őzgida
őz
szag
simogatás

Most

11:42, Frissítve: 11:56

Tűzvédelmi előadások a gazdáknak

Tűzvédelmi előadás sorozatot tart Magyarkanizsa községben a községi Önkéntes Tűzoltó Szövetség. A tűzvédelmi előadás hosszú évek után került újból megszervezésre, célja pedig, hogy a termelőket felkészítse az aratási időszakra.
10:38, Frissítve: 12:48

Ma van a dohányzásmentes világnap

Naponta 13-an halnak meg tüdőrák következtében Szerbiában, 90 százalékuk dohányos. Ma van a dohányzásmentes világnap. A dohányzók számát tekintve Szerbia az ötödik helyen áll Európában.
08:46

Ma Sevilla-Roma Európa-liga döntő

A budapesti Puskás Aréna ad otthont a labdarúgó Európa-liga idei döntőjének, ahol a Sevilla és AS Roma mérkőzik meg a bajnoki címért. A spanyol csapat az Európa-liga, míg a Roma a kupadöntők specialistája.

Népszerű