Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Mstyslav Chernov

Rekordsebességgel olvad a jég Grönlandon

2019-08-16
22:02
2019-08-16
22:29
Forrás
hirado.hu/MTI
A grönlandi jégolvadást mérik a NASA kutatói a levegőből ledobott szondákkal öt éven át, hogy megállapítsák, miként semmisíti meg a globális felmelegedés a grönlandi jégtakarót.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Mstyslav Chernov

Meg akarják tudni, mi az erősebb az olvadást kiváltó tényezők közül: a levegő vagy a tengervíz emelkedő hőmérséklete. A válasz kulcsfontosságú lehet a Föld jövője szempontjából.

A projekt vezetője, Josh Willis elmélete szerint a víz olvasztja gyorsabban a grönlandi jeget. Ha igaznak bizonyul, „nagyon valószínű, hogy Grönland gyorsabban elolvad, mint gondoltuk”. Ez azt jelenti, hogy gyorsabban emelkedik a tengervíz szintje és még nagyobb parti területek kerülnek víz alá. Grönlandon annyi a jég, hogy ha mind elolvadna, a világ tengereinek szintje hat méterrel lenne magasabb. Az idei augusztus egyetlen napján dán kutatók mérései szerint 12,5 milliárd tonna olvadt el belőle.

A klímaváltozás kétféleképpen falja fel a grönlandi gleccsereket: egyfelől a meleg levegővel, amely idén nyáron rendkívüli értékeket ért el. A másik tényező a meleg, sós tengervíz, amelynek egy része a Golf-áramlattal érkezik, és alulról nyaldossa le a gleccserek parti széleit. Amikor az 1990-es években Tom Mote, a Georgiai Egyetem tudósa – aki nem vesz részt a projektben – elkezdte kutatni a grönlandi jégolvadást, nem gondolták, hogy a víznek jelentős szerepe van benne.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Felipe Dana

Willis szerint ma már az a kérdés, milyen gyorsan olvasztja fel a víz a jeget. A NASA kutatói a vízfelszín alatt 200 méterrel mélyebben mérik a hőmérsékletet és a só koncentrációját, mert a víz lejjebb melegebb és sósabb, mint a felszínen. A mérések miatt öt éven át repülnek keresztül-kasul Grönland fölött egy 77 éve gyártott, majd tudományos célokra átalakított második világháborús repülőgéppel.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Mstyslav Chernov

A kutatók hosszú, hengeres szondákat engednek le egy speciális csőben a tengerbe. Számítógépen figyelik, elérte-e a szonda a kívánt mélységet és elkezdte-e mérni a hőmérsékletet és a sókoncentrációt.

Ha a tengervíz valóban sokkal nagyobb szerepet játszik a jégolvadásban, mint eddig vélték a tudósok, az azt jelentheti, hogy a tengerszint a várnál gyorsabban és magasabbra fog emelkedni.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Felipe Dana

Fotó: Tanjug/AP Photo/Felipe Dana

Grönland
jég
NASA
olvad

Most

Népszerű

Helyszín

Holttestet találtak Óbecsén

Egy férfi holttestét találták meg ma reggel az óbecsei katolikus temető bejáratánál - írja a vajdasági közmédia.