Ugrás a tartalomra
Pixabay/HaticeEROL

Ritka csillagászati jelenség

2020.12.02
07:08
Forrás
24.hu
Ha Ön rövidlátó, két bolygó egynek tűnik majd, annyira közel lesznek egymáshoz.

Decemberben a Jupiter és a Szaturnusz olyan mértékben fogja megközelíteni egymást, hogy ha valaki egy kicsit is rövidlátó, szabad szemmel egy nagy fényes csillagnak fogja látni az égitesteket. Ilyen csillagászati jelenség nem volt a 18. század óta, hasonlót pedig csak hatvan év múlva láthatunk újra.

Kiss László csillagász elmondta, a két bolygó december 21-én, a téli napforduló idején lesz a legközelebb egymáshoz. Ez azt jelenti, hogy a holdkorong átmérőjének mindössze egyötöd része lesz közöttük a távolság. A jelenséget távcsővel napnyugta után, alacsonyan a délnyugati horizont felett lehet megfigyelni. Olyan helyről érdemes fürkészni az égboltot, ahol nem takarják el házak vagy fák a délnyugati irányt.

ritkaság
csillagászati jelenség
csillagászat
bolygó
Jupiter
Szaturnusz
téli napforduló

Most

17:57, Frissítve: 18:04

Elhunyt 14 beteg, 5 255 új eset

5 255 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában Szerbiában. 13 ezer tesztet végeztek el. A kór következményében 14-en életüket vesztették.
17:46, Frissítve: 17:54

Harcok Ukrajna déli és keleti részén

Az orosz erők teljes ellenőrzésük alá vonták a Donyeck régióban fekvő Piszki falut – idézte az Interfax hírügynökség az orosz védelmi minisztériumot.

Népszerű