Ugrás a tartalomra
Pixabay/Manubird

Sikerült visszahozni a kihalás széléről az északi-szigeti kokakót

2021.04.06
19:03
2021.04.06
19:14
Forrás
elobolygonk.hu
Az elmúlt több mint két évtized erőfeszítéseinek köszönhetően sikerült visszahozni a kihalás széléről az északi-szigeti kokakót, Új-Zéland egyik ikonikus madarát.

 Jelenleg 2000 költőpár élhet a titokzatos erdei madárból, míg a megóvásukra irányuló erőfeszítések kezdetén már csak mindössze 330 pár volt belőle. A csőre alatt jellegzetes kék bőrfüggelékkel rendelkező északi-szigeti kokakó populációjának újjáélesztését az 1990-es évek végén kezdték meg, amikorra mindössze ezer példány maradt az Északi-szigeten. Az intézkedések részét képezte a madarak áttelepítése, valamint az ismert természetes élőhelyeik megtisztítása a ragadozóktól. Noha az északi-szigeti kokakó esetében igazi sikertörténetet lehet elkönyvelni, a kokakók másik faját, a déli-szigeti kokakót 2013 óta „feltehetőleg kihalt” fajként tartják számon.

 

kihalás
Új-Zéland
madár
kokakó

Most

19:13, Frissítve: 19:40

A szabadkai kisipar története

Bemutatták Dragutin Miljković: A szabadkai kisipar története című könyvét ma Palicson. Az esemény a Könyvtár a szabadban elnevezésű programsorozat folytatása volt.
18:09, Frissítve: 19:23

Fák százait ültették el Topolyán

Faültetési akciót tartottak ma Topolyán. Mintegy 290 facsemetét ültettek el a helyi piactér környékén, illetve a tűzoltóság udvarában. Az eseményt az önkormányzat, a Caritas és az Arcus Környezetvédő Egyesület szervezte.

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!