Ugrás a tartalomra
Illusztráció Pixabay/rihaij

Tatai vadlúd sokadalom

2020-12-01
16:29
Forrás
Facebook/ Tatai Vadlúd Sokadalom
Rekordszámú vadludat figyeltek meg hétfőn a tatai Öreg-tavon, Magyarországon. Az 1980-as évek közepétől nem számoltak a madár- és természetvédelmi szakemberek annyi vadludat a tavon, mint december első napján.

A Tatai Vadlúd Sokadalom Facebook oldalán közzétett bejegyzés szerint a régi rekord 53 ezer példány volt, amit 2014. december közepén észlelték. A jelenlegi csúcsszám 55 200 példány. A 220 hektáros tatai Öreg-tavat Magyarország legrégebbi, csaknem 700 esztendős mesterséges halastavaként tartják számon, ahol minden év novemberének utolsó szombatján tartják a vadludak számlálását és egy ehhez kapcsolódó fesztivált. Az eurázsiai tundrák vidékéről érkező vadludak évszázadokkal ezelőtt itt, a tatai Öreg-tónál találtak éjszakázó- és pihenőhelyet maguknak hosszú vonulásuk során. Minden év novemberében visszatérnek, hogy a telet nálunk töltsék, és február végén, március elején visszainduljanak északi költőhelyeik felé.

vadludak

Most

16:26, Frissítve: 19:52

Sorban álltak az oltásért Belgrádban

Minden eddiginél nagyobb tömeg érkezett ma a Belgrádi Vásár területén lévő oltóhelyhez, hogy megkaphassák a vakcinát. A nagy érdeklődés miatt a szerb fővárosban a napokban további két oltóhelyet nyitnak, ahol tömegesebben tudják oltani a a lakosságot

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.