Ugrás a tartalomra
Pixabay/AlLes

Tíz érdekesség a balkezesek napjára

2020-08-13
09:10
Forrás
Pannon RTV
Állítólag a balkezesek okosabbak, érzékenyebbek, vonzódnak a művészetekhez.

Ma van a balkezesek nemzetközi napja. 1976 óta rendezvényekkel hívják fel a figyelmet a balkezesek problémáira a többnyire jobbkezesekre tervezett világban. Nagyjából a népesség 10 százaléka balkezes, bár egyes szakvélemények szerint senkit sem lehet kizárólag jobb- vagy balkezesnek tekinteni.

Érdekességek a balkezesekről:

1. Megfigyelések szerint a jobb kéz hosszabb idejű sérülése esetén sokan válnak balkezessé és a gyógyulásuk után is a bal kezüket használják gyakrabban, ez az úgynevezett szerzett balkezesség.

2. Ha mindkét szülő balkezes, akkor is csak 46 százalék annak az esélye, hogy a gyerek is balkezes lesz.

3. Minél idősebben szül egy nő, annál valószínűbb, hogy gyermeke balkezes lesz.

4. Kétszer annyi balkezes férfi van, mit nő.

5. A balkezesek aránya Ázsiában kisebb, ennek valószínűleg vallási okai vannak.

6. A zene kapcsán sokan állítják, hogy míg a jobbkezesek csak hallják a zenét, a balkezesek érzik is. Egy 2000 fős kutatással nemrég be is bizonyították, hogy sokkal több balkezes helyezkedik el a festészettel, a zenével kapcsolatos pályákon, mint jobbkezes.

7. A balkezesek okosabbak - A St. Lawrence Egyetem kutatásából az derült ki, hogy sokkal több balkezes ért el az IQ-teszteken kiváló, 140 fölötti pontszámot, mint jobbos.

8. Egy skót tanulmány bizonyította, hogy akik a bal kezüket használják, érzékenyebbek a kritikára, és többet aggodalmaskodnak, mint jobbkezes társaik.

9. Egy 25 ezer ember és 12 ország bevonásával készült tanulmány szerint a balkezesek sokkal gyakrabban fogyasztanak folyadékot, és nem feltétlenül alkoholt, mint a jobbkezesek.

10. A balkezesek sokkal többet használják a jobb kezüket, mint a jobbkezesek a balt.

Híres balkezesek:
Nagy Sándor, Ludwig van Beethoven, Petőfi Sándor, Charlie Chaplin is. A jelenkornál maradva: Tom Cruise, Whoopi Goldberg, Paul McCartney, Oprah Winfrey, Justin Bieber, Celine Dion, Jennifer Lawrence, Brad Pitt, Angelina Jolie, Marilyn Monroe, Kurt Cobain és Jimi Hendrix.

 

balkezes
jobbkezes
érdekesség

Most

12:12

Összefogásban az erő

Összefogott a jövő vasárnap tartandó oromhegyesi helyi közösségi választás mintegy 15 jelöltje, hogy önkéntes munkával megszépítsék az egyik helyi játszóteret.

Népszerű