Ugrás a tartalomra
Tanjug/Bob Self/The Florida Times-Union via AP/Illusztráció

Úri módi lett az állampolgárság-vásárlás a koronavírus-járvány idején

2020-08-07
20:01
2020-08-07
20:39
Forrás
Szerbiai RTV
A Bloomberg cikke szerint egyre több gazdag próbál felkészülni a koronavírus és ezzel együtt a karanténidőszak újabb hullámára.

Míg az átlagember lisztet, cukrot és WC-papírt vesz, addig a tehetősek tengerparti villát, hozzá pedig az adott egzotikus ország állampolgárságát. Ezzel szeretnék biztosítani maguknak a kényelmet, a szabadságot és a biztonságot a járvány-időszakban.

Az egyik legnépszerűbb úti cél Új-Zéland. A csendes-óceáni szigetországnak sikerült teljesen kiiktatnia a koronavírust, így abszolút biztonságos országnak számít (összesen másfél ezer fertőzöttet és 22 halottat jegyeztek tavasszal, de az elmúlt hónapokban egyáltalán nincsenek új esetek).

A tehetősek számára valóságos csomagokat alakítottak ki az ezzel foglalkozó cégek. Az új-zélandi tartózkodási- és munkavállalási engedély nagyjából kétmillió dollárért kapható. Málta is hasonló bizniszbe kezdett, ott egy házaspár számára 1,2 millió euróért biztosítják az állampolgárságot és az ott-tartózkodáshoz szükséges ingatlant.

Népszerű még Ausztrália és a Karib-térség is. Az észak-, illetve közép-amerikai szigetcsoport esetében a turisták hiánya okozta anyagi csődöt igyekeznek megakadályozni az állampolgárságok akciós áron való árusításával. Ott egyébként a korábban említett összegekhez képest "potom pénzért" vehetünk állampolgárságot: Saint Kitts és Nevis 150 ezer dollárért, Dominika, Antigua és Barbuda "csak" 100 ezer dollárért adja a szükséges papírokat. A cikk szerint az év első négy hónapjában mintegy 50 százalékkal nőtt az állampolgárságok iránti kereslet.  

állampolgárság
vásárlás
koronavírus
járvány
gazdag
tehetős
Ausztrália
Új-Zéland
Karib-térség

Most

16:45

Hamilton nagy fölénnyel a pole pozícióban

A címvédő és hatszoros világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Orosz Nagydíj időmérő edzésén Szocsiban, így a vasárnapi futamon ő indulhat majd az élről.

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.
Számlák a borítékban

Már most kezdjék el gyűjteni a számlákat!

Harminc autót és tíz belgrádi lakást is lehet nyerni a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjáték újabb körében, amelynek célja, hogy visszaszorítsa a feketegazdaságot Szerbiában.

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.