Ugrás a tartalomra
Pixabay/PublicDomainPictures/illusztráció

1 euró=1 dollár, a forint tovább gyengül

2022.07.13
12:08
2022.07.13
16:56
Forrás
Pannon RTV, MTI
Az euró bevezetése óta először történt meg, hogy a svájci frank értéke erősebb az uniós pénznemnél.

De 20 év után először egyenlítődött ki az euró és a dollár is, ami azt jelenti, hogy az euró értéke több mint 12 százalékkal alacsonyabb az év eleji értékhez képest. A dollár növekedése globális problémává vált, amely számos országot érint, így Szerbiát is, különösen a lakáshitellel rendelkező állampolgárokat. Ami a forintot illeti, ismét gyengült szerda reggel az előző esti szintekhez képest. A szakértők úgy vélik: az ukrajnai háború, a folyamatos drágulás és a beszerzési problémák szaporodása egyre sötétebb kilátások elé helyezi Európa gazdaságát.

Tóth Kornél, közgazdász: „Több kelet európai országban is gyengült a valuta, így Magyarországon is. Ezeknek a világpiaci jelentőségű történéseknek köszönhetően most – reméljük rövid távon – a forint árfolyama is jelentősen gyengül. A másik dolog, ami ehhez hozzájárult, hogy a dollár értéke az euróhoz képest jelentősen nőtt, ez a magyar forinttal mindig is olyan kapcsolatban állt, hogy ha a dollár értéke az euróhoz képest nőtt, akkor a forint árfolyama csökkent. Ez egy kicsit komplexebb gazdasági jelenségnek tudható be. Ezek a tényezők azok, amik kihatottak a forint gyengülésére.”

Pixabay/tomfield

Ismét gyengült a forint szerda reggel a bankközi devizapiacon az előző esti szintekhez képest. Egy euró 408,25 forint volt reggel 8 órakor a kedd esti 405,72-es érték után. A dollár 407,14 forintra emelkedett, a svájci frank pedig 410,64 forintról 414,51 forintra nőtt.

euró
dollár
forint
frank

Most

10:21

Erkel Ferenc-est a nagybecskereki leánykollégiumban

Erkel Ferencre, Himnuszunk zeneszerzőjére emlékeztek tegnap este a nagybecskereki Szathmáry Karolina leánykollégiumban. A magyar kultúra napja alkalmából megtartott rendezvényt a kollégium a helyi Petőfi MME-vel közösen szervezte meg.
20:32, Frissítve: 20:52

Hetvenezren várólistán

Csaknem hetvenezren vannak a kórházak várólistáján Szerbiában. Egy komplikált csípő vagy térdműtétre akár 10 évet is várni kell az állami betegellátásban.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Két rendszámfelismerő rendőrautó Szabadkának

Két új rendőrautóval gazdagodott a Szabadkai Rendőrigazgatóság. A két jármű rendszámfelismerő rendszerrel és kamerákkal is fel van szerelve a közlekedési rendészet igényeihez igazítva.