Ugrás a tartalomra

200 millió dinárral segíti a fiatal gazdákat a tartomány

2023.06.20
14:58
2023.06.20
17:34
Forrás
Pannon RTV
A tartományi mezőgazdasági titkárság 200 millió dinárral segíti a mezőgazdasággal foglalkozó fiatalokat. Idén 163 fiatal gazda részesült gazdasága fejlesztésére irányuló támogatásban.

A tartományi mezőgazdasági titkárság start up pályázatokkal segíti a fiatal mezőgazdászok munkáját. Nagy Anikó és családja állattenyésztéssel és földműveléssel is foglalkozik, és többször is sikeresen pályáztak már.

Nagy Anikó, Oromhegyes: „Mi locsolórendszerre pályáztunk, hidrofor, 75 típusúra. Ez nekünk azért fontos, mivel van már egy földalatti locsolórendszeres pályázatunk, és mivel másodültetést is szoktunk alkalmazni, ezért a felső rétegnek a meglocsolására pályáztuk.”

Állatállomány bővítésére is lehetett pályázni. Bicskei Norbert sertésállományát kívánja bővíteni.

Bicskei Norbert, Drea: „Ez egy családi vállalkozásból indult, amit az ősök után folytatunk, mi fiatalok. Falura költöztünk, és ezután kezdtük el ezt a tenyésztést, ami egy újítást von maga után, és ezzel próbáljuk a gazdaságot növelni, mint fiatal sertéstenyésztők.”

A támogatás fő célja, hogy minél több új gazdaság jöjjön létre. Emellett ösztönözni szeretnék a fiatalokat a falvakban maradásra.

Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes: „Idén az állattenyésztés egy kimagaslóbb része a támogatásunknak, nem csak az állattenyésztés. Itt ugye állatállományt tudtak a fiatalok vásárolni, de ugyanúgy nagyon sokan kezdtek ez a kiírás segítségével méhészettel, fóliás termeléssel, gyümölcsöstelepítéssel foglalkozni, úgyhogy ez mind-mind ahhoz járul hozzá, hogy a fiataljaink tudjanak itt a mezőgazdaságban boldogulni.”

A tartományi mezőgazdasági titkárság 90 százalékos megtérítéssel segíti a gazdaságokat. A támogatás 75 százalékát a fiatal gazdák előlegben kapják meg.

Vladimir Galić, tartományi mezőgazdasági titkár: „Pályázatonként a legmagasabb összeg másfél millió dinár, a legalacsonyabb pedig 500 ezer dinár. Ami pedig az eszközvásárlást illeti, a tartományi kormány az összeg 90 százalékát téríti meg.”

Ez a típusú tartományi támogatás 2017 óta létezik és közel ezer gazdaság fejlődését segítette már - hangzott el az eseményen.

fiatalok gazdák
tartomány
mezőgazdaság
Tartományi Mezőgazdasági Titkárság

Most

14:04, Frissítve: 14:12

Elhunyt Czakó Gábor, író

A vajdasági gyökerekkel is rendelkező, Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében.
13:11, Frissítve: 13:21

Tizenhatan vehették át diplomájukat Zentán

A kertész- és mezőgazdasági mérnök szakon végzett hallgatók diplomaosztóját a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központjában tartották. Az eseménynek a Pro Scientia Naturae Alapítvány Oktatási Központja adott otthont.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.