Ugrás a tartalomra

A 3000 eurót is meghaladhatja a lakások négyzetmétere Belgrádban

2023.09.30
08:14
2023.09.30
16:08
Forrás
Pannon RTV
Stabilizálódni látszik a belgrádi ingatlanpiac, az árak nem növekednek tovább, de nem is csökkennek. A szerb fővárosban a legdrágább lakások a központban vannak, míg a legolcsóbbak a külvárosokban. Más a helyzet a bérleti díjak terén.

A tavalyi drasztikus drágulás után idén a bérleti díjak 20 százalékkal csökkentek.

Belgrádban a régi és az új építésű lakások ára jóformán kiegyenlítődött – mondta a Pannon RTV-nek Mirjana Todorović ingatlanügynök. A legtöbben az utóbbi időben az új építésű lakások vásárlása iránt érdeklődnek, például azért, mert az első lakás vásárlása esetén visszaigényelhetik az áfát.

Mirjana Todorović, ingatlanügynök, Belgrád: „A Stari grad városrészben főleg régi építésű lakásokat lehet vásárolni. Jelen pillanatban ebben a városrészben a lakások ára négyzetméterenként a 3000 eurót is meghaladhatja. Az érdeklődés elég nagy, de az ott megvalósuló forgalom nem annyira jelentős. A mi tapasztalataink szerint jóval nagyobb forgalom tapasztalható például a Mirijevo városrészben, ahol a lakások ára négyzetméterenként valamennyivel kevesebb, mint 2000 euró. Itt új építésű lakásokat is lehet találni 1900-2000 eurós árban, visszaigényelhető áfával.”

A szerb fővárosban a bérleti díjak tavaly az egekbe szöktek, mindenekelőtt azért, mert nagy számban érkeztek Szerbiába orosz állampolgárok. Az idén valamennyire mérséklődött a helyzet, a bérleti díjak a tavalyi árakhoz képest 20 százalékot visszaestek. A közeljövőben azonban, például az infláció miatt mégsem lehet arra számítani, hogy a hirtelen jött drágulás előtti árak visszatérnek – mondta a belgrádi ingatlanügynök. Az árak természetesen attól is függnek, hogy a lakás melyik városrészben van. A helyszíntől függően egy átlagos kétszobás lakás esetében például akár 500 eurós árkülönbség is tapasztalható.

„Az utóbbi időben mindenki szép, új bútorokkal felszerelt lakást keres. Ha Belgrád központjáról van szó, a legvonzóbb utcákról, a lakás bérleti díja az 1000 eurót is elérheti, illetve ennél valamennyivel, de nem sokkal kevesebb is lehet. Egy ugyanilyen lakásért például a Mirijevo városrészben nehezen lehet 450 eurónál többet elkérni.”

Szerbiában a legdrágább lakások Belgrád területén találhatóak. A szerb fővárost ezen a listán Újvidék követi.

ingatlanpiac
Belgrád
lakás
Mirjana Todorović
ingatlanügynök
oroszok

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.