Ugrás a tartalomra
gyerekek a kiállításon
Pannon RTV

Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok

2018-05-11
07:34
2018-05-11
18:11
Forrás
Pannon RTV
25. alkalommal tartják Hódmezővásárhelyen az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokat. A rendezvény díszvendége Szerbia. A kiállítás szombatig látogatható.

Szerbia a díszvendége a huszonötödik alkalommal megszervezett Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napoknak Hódmezővásárhelyen. A látogatók és a szakemberek a tenyészjószágok genetikájának fejlődését és a termelékenység növekedését figyelhették meg. Magyarország megosztotta tapasztalatait Szerbiával az uniós csatlakozás feltételeiről.

tehenek

Száznál is több tenyészjószágot vonultattak fel a jubileumi rendezvényen. A gazdálkodók megfigyelhették a genetikai adottságaikat és a termelékenységre való hajlamukat.

Dajka Andrásné, látogató, Makó: „Egy fejőházat szeretnénk kialakítani, és némely gépet nézzük, amelyet majd az idők folyamán megvásárolunk.”

Talpai András, látogató, Kishegyes: „Mivel évek óta már követjük ezt a kiállítást és nagyon sok tapasztalatot szereztünk eddig, sajnos most kecske nincs, ez nagy pechünk, mert mindig van valami újítás, találunk új fajtákat, stb.”

tehenek

A 25. hódmezővásárhelyi kiállítás díszvendége Szerbia. A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége is megjelent termékeivel. A magyarországi állattenyésztés uniós tapasztalataira voltak kíváncsiak. Nagy Miklós, elnök, Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége: „Azt kell megnézni, hogy sikerült Magyarországnak az elmúlt 25 évben felfejleszteni az állatállományát, hogyan sikerült elérni azt a minőséget, amivel ma a világpiacon versenyképesek, és ezt az utat kell nekünk is bejárni.”

A kiállításon üzleti kapcsolatok jöhetnek létre és a meglévőek megerősödhetnek. Szerbia és Magyarország képviselőinek tárgyalásán az ágazati lehetőségeket boncolgatták. Juhász Attila, mezőgazdasági államtitkár, Szerbia: „Szerbiában mindazon felül, hogy az állattenyésztés kitörési pontként kiemelhető ágazat, ezen felül nagyon fontos számunkra a jó genetika. A jó genetika képezi az alapját annak, hogy minden ágazatában az állattenyésztésnek előre tudjunk lépni, erre nagy szakmaiságot nyújt a hódmezővásárhelyi kiállítás.”

Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár kifejtette, 2020 után csökken az uniós agrártámogatás mértéke és szigorúbb követelményeknek kell megfelelniük a magyar gazdáknak is. Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, Magyarország: „A közös európai támogatási rendszer a környezeti fenntarthatóság irányába megy el, tehát mind többletelőírásokat támaszt a mezőgazdasági termelőkkel szemben, ezért pedig kompenzációt ad el, tehát nagyon erősen elmegy egy környezeti fenntarthatósági irányba.”

Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon mezőgépeket is kiállítottak és a kézművesek is helyet kaptak.

Hódmezővásárhely
Állattenyésztési Napok
Gazdanapok

Most

22:04, Frissítve: 22:09

Trump és Biden televíziós csatái

Dübörög az elnökválasztási kampány az Egyesült Államokban. Donald Trump republikánus párti jelölt, a jelenlegi elnök és Joe Biden, a demokraták jelöltje szállt ringbe a Fehér Házért.

Népszerű