Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Állattenyésztés: egyenetlen a kereslet, ingadozik az ár

2021.11.22
13:42
2021.11.22
16:52
Forrás
Pannon RTV
A gazdák nem tudnak előre tervezni, sokan lecsökkentették, vagy pedig teljesen felszámolták a gazdaságot.

Egyenetlen a jószág iránti kereslet, és nagyon ingadozó a felvásárlási ár is. Az adorjáni Bicskei család szarvasmarha-állomány nevelésével és tejtermeléssel foglalkozik. Elmondásuk szerint a faluban egyre kevesebben foglalkoznak ezzel az ágazattal, sokan felszámolták a gazdaságot, hisz egyre nehezebb azt fenntartani. Csúsznak a tejprémium kifizetésével, hiába történt meg a 3 dináros emelés, továbbra is 25 dinár körül mozog a tej felvásárlási ára, és az idei évben sajnos a terméshozam kiesés is nagy gondot okoz a tenyésztőknek - panaszolják. Hiába a több hold termőföld, sok esetben takarmányt kell venni.

Pannon RTV/Apczi Jenő

Bicskei Mária, állattenyésztő, Adorján: „Vettünk ott október elején herét, mert a környékbeli gazdák kitartották az árát, tehát nem lehetett vásárolni herét, szénát semmit. Mi Moholról hozattuk akkor 19 dinár volt kilója, majd egy hét után elgondoltuk, hogy veszünk még, akkor már 27 dinárért adta.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

Az állattenyésztőknek a magas gabonaárak sem kedveznek, ugyanis ezzel együtt nőtt a kész takarmány, illetve az adalékanyag ára is. Balázs Tibor, állattenyésztő, Ilonafalu: „Mindig úgy tanultuk a szüleinktől, hogy a termelőnek nem kell számítani, mert akkor mínuszba jön. De az meg bolond ember, aki nem számol.”

A szarvasmarha iránti kereslet is változó, így a gazdák sok esetben nem tudnak számolni az értékesítés által befolyt összeggel. Jelen pillanatban a vágó tehén ára minőségtől függően 1,10 és 1,80 euró között mozog, míg az extra minőségű hízóbikáért 2,40 eurót fizetnek élősúlyban. Sajnos a sertéstenyésztés sincs sokkal jobb helyzetben, az alacsony felvásárlási árak miatt sokan csak pár darab hízót nevelnek otthon, saját részre. Zsoldos Róbert, felvásárló, Tóthfalu: „A sertésfelvásárlás drasztikus itt az elmúlt három, négy hónapban. Kereslet lenne, de a kínálat most már egyre gyatrább. Itt hagynak fel az emberek a hizlalással ezek az ingadozó árak végett.”

Tóthfaluban a napokban 185 dinárt fizettek az élő sertés kilogrammjáért, viszont a következő hetekben számítani lehet ennek a csökkenésére - tette hozzá a felvásárló.

állattenyésztés
szarvasmarha
Zsoldos Róbert
felvásárlási ár

Most

20:49, Frissítve: 21:06

Đoković döntős Tel-Avivban

Novak Đoković bejutott a tel-avivi keménypályás férfi tenisztorna döntőjébe, miután 6:1, 7:6-ra legyőzte az orosz Roman Szafjullint.
19:18

Nemzeti Vágta - Lesz kiért szorítanunk holnap is!

Ünnepélyes megnyitóval, hagyományőrző lovas díszegységek felvonulásával, a Magyar Hősök Emlékkövének megkoszorúzásával és a versenyben részt vevő 60 magyarországi és határon túli település lovasainak felvonulásával megkezdődött a 15. Nemzeti Vágta.
18:52

181 éves a Szabadkai Közkórház

Az 1841. október elsején 20 ággyal kialakított első szabadkai kórház az évek során jelentős regionális egészségügyi intézménnyé nőtte ki magát, amelyben jelenleg 670 fekvőbeteg ellátására van lehetőség.
16:19, Frissítve: 16:44

Ez erős volt! - Chili Fesztet tartottak Kisradanovácon

Ismét megszervezték a Chili Fesztet Kisradanovácon. A kirakodóvásár mellett erősevő versenyt is tartottak. A legbátrabbaknak a különféle erős paprikával megspékelt csilis babot kellett befalniuk, minél rövidebb idő alatt.
15:45, Frissítve: 16:23

Minden a kukoricáról szólt Bajmokon

Gyermekrajz-kiállítással és fogalmazás-versennyel kezdődött pénteken a bajmoki Kukoricafesztivál. A munkákat a Dózsa György Magyar Művelődési Egyesületben állították ki, a legjobbakat pedig érdekes díjakkal jutalmazták.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.