Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Állattenyésztés: egyenetlen a kereslet, ingadozik az ár

2021.11.22
13:42
2021.11.22
16:52
Forrás
Pannon RTV
A gazdák nem tudnak előre tervezni, sokan lecsökkentették, vagy pedig teljesen felszámolták a gazdaságot.

Egyenetlen a jószág iránti kereslet, és nagyon ingadozó a felvásárlási ár is. Az adorjáni Bicskei család szarvasmarha-állomány nevelésével és tejtermeléssel foglalkozik. Elmondásuk szerint a faluban egyre kevesebben foglalkoznak ezzel az ágazattal, sokan felszámolták a gazdaságot, hisz egyre nehezebb azt fenntartani. Csúsznak a tejprémium kifizetésével, hiába történt meg a 3 dináros emelés, továbbra is 25 dinár körül mozog a tej felvásárlási ára, és az idei évben sajnos a terméshozam kiesés is nagy gondot okoz a tenyésztőknek - panaszolják. Hiába a több hold termőföld, sok esetben takarmányt kell venni.

Pannon RTV/Apczi Jenő

Bicskei Mária, állattenyésztő, Adorján: „Vettünk ott október elején herét, mert a környékbeli gazdák kitartották az árát, tehát nem lehetett vásárolni herét, szénát semmit. Mi Moholról hozattuk akkor 19 dinár volt kilója, majd egy hét után elgondoltuk, hogy veszünk még, akkor már 27 dinárért adta.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

Az állattenyésztőknek a magas gabonaárak sem kedveznek, ugyanis ezzel együtt nőtt a kész takarmány, illetve az adalékanyag ára is. Balázs Tibor, állattenyésztő, Ilonafalu: „Mindig úgy tanultuk a szüleinktől, hogy a termelőnek nem kell számítani, mert akkor mínuszba jön. De az meg bolond ember, aki nem számol.”

A szarvasmarha iránti kereslet is változó, így a gazdák sok esetben nem tudnak számolni az értékesítés által befolyt összeggel. Jelen pillanatban a vágó tehén ára minőségtől függően 1,10 és 1,80 euró között mozog, míg az extra minőségű hízóbikáért 2,40 eurót fizetnek élősúlyban. Sajnos a sertéstenyésztés sincs sokkal jobb helyzetben, az alacsony felvásárlási árak miatt sokan csak pár darab hízót nevelnek otthon, saját részre. Zsoldos Róbert, felvásárló, Tóthfalu: „A sertésfelvásárlás drasztikus itt az elmúlt három, négy hónapban. Kereslet lenne, de a kínálat most már egyre gyatrább. Itt hagynak fel az emberek a hizlalással ezek az ingadozó árak végett.”

Tóthfaluban a napokban 185 dinárt fizettek az élő sertés kilogrammjáért, viszont a következő hetekben számítani lehet ennek a csökkenésére - tette hozzá a felvásárló.

állattenyésztés
szarvasmarha
Zsoldos Róbert
felvásárlási ár

Most

15:07

Áder János: Meg kell védeni az EU határait és értékeit

Európára fokozódó migrációs nyomás nehezedik majd a következő hónapokban, években, ezt az Európai Unió nem szemlélheti tehetetlenül, fel kell készülni, és az EU határait, közös értékeit meg kell védeni - mondta Áder János magyar köztársasági elnök.
14:40, Frissítve: 14:48

Magyar-szerb filmipari együttműködés

Kétoldalú filmipari, filmművészeti és audiovizuális együttműködési megállapodást írt alá Kásler Miklós, magyar emberi erőforrások minisztere Maja Gojković szerb művelődési miniszter Budapesten.
14:18, Frissítve: 14:30

Egy kis apróság is sokat jelent

Elkezdődtek az ünnepek előtti jótékonysági gyűjtések és akciók Szabadkán is. Az érintett szervezetek egész évben igyekeznek segítséget nyújtani a rászorulóknak, de a legmozgalmasabb időszak az év vége. Egyrészt az ünnepek, másrészt pedig tél miatt.

Népszerű