Ugrás a tartalomra
Napraforgó
Pannon RTV

Átlagos napraforgóhozamra számítanak a termelők

2019-08-20
16:13
2019-08-20
17:25
Forrás
Pannon RTV
A betakarítás hamarosan megkezdődik, ilyenkor a felvásárlási ár érdekli leginkább a termelőket.

25 dináros előleget ad áfával együtt az átadott napraforgó kilogrammjáért az Agro Smart felvásárló. Több más vállalat megerősítette, hogy egy tonna napraforgó végső piaci ára 260 és 265 euró között mozog. Ez kilogrammonként megközelítőleg 30,5, illetve 31 dinárnak felel meg. Az árak az elkövetkező időszakban várhatóan kialakulnak majd.

Napraforgó

Egyenletes, szépen fejlődő napraforgó fejek köszöntenek ránk a szabadkai határban. A tányérokon nincsenek rothadási nyomok, a szemek szépen megtermékenyültek, a növény nem szenvedett szárazsági károkat - mondta Bognár Pásztor Hajnalka, növényvédelmi szakmérnök: „Tudni kell róla, hogy szárazságtűrő növény. De az első periódusában azért vigyázni kell a magágy elkészítésnél is, hogy a mag körül legyen nedvesség, hogy tudjon miből kiindulni. Utána vigyázni kell a kártevőkre. Az idén a kukoricabarkó tudott kárt tenni a növényekben.”

Napraforgó magok

A Szabadka környékén lévő 85 ezer hektáros megművelhető földterületnek idén kicsivel több mint 10 százalékát vetettek be napraforgóval. Harangozó Menyhért mérgesi termelő 33 hektáron vetett idén napraforgót. Egyelőre elégedett a terméssel.

Miroslav Šarčević újzsedniki termelő nem vetett be nagyobb területet napraforgóval. A felvásárlási ár gyakran változik. Két évvel ezelőtt például akár még 40 dinárt is fizettek kilójáért. Idén 25-30 dinárt emlegetnek a termelők. „A napraforgó jól néz ki. Három és fél tonnás hozamban reménykedünk hektáronként, de majd meglátjuk” - tette hozzá a termelő.

Napraforgó

Szeptember elején a szója után megkezdődik a napraforgó betakarítása is. Az időjárás idén kedvezett ennek a kultúrának és a gazdák átlagosan 3-tól 3 és fél tonnás hozamra számítanak hektáronként. Ennek ellenére a termelőket leginkább a napraforgó felvásárlási ára foglalkoztatja. „Pillanatnyilag a napraforgó felvásárlási ára 25 dinár. Mi két hete harminc dinárral indultunk, de sajnos a kereskedelem olyan, hogy lenyomták az árakat. Nem tudjuk értékesíteni, úgyhogy nekünk is le kellett venni 25-re. Ez a kezdőár, de hogy mennyin fog megállni, azt nem tudjuk előre” - mondta Richter Franjo, szabadkai termelő-felvásárló.

A napraforgó átvételekor a szemek nedvességtartalmára figyelnek, valamint arra, hogy az átadott termés minél kevesebb szennyeződést tartalmazzon. A termelő a legjobb árat akkor kapja, ha a napraforgó legfeljebb 9 százalékos nedvességet tartalmaz, és ha csak 2 százalékban található benne más anyag mint a mag.

napraforgó
ár
hozam
termelő

Most

16:50, Frissítve: 16:57

A NIS vitte el a fődíjat

A NIS vitte el a fődíjat a 100 legnagyobb Szerbiában elnevezésű rendezvényen. A Kőolajipari Társaság a 2018-ban megvalósított bevételei alapján lett a legjobb a nagyvállalatok körében.
16:31, Frissítve: 16:44

„A szerb-kínai kapcsolatok rendkívüliek”

Szerbia nagyra értékeli, hogy Kína tiszteletben tartja és védi a nemzetközi jogokat - mondta Ana Brnabić szerb kormányfő a Kínai Legfelsőbb Népi Bíróság képviselőivel folytatott tárgyalásán Belgrádban
16:10, Frissítve: 16:27

Újra megbüntette az UEFA a Crvena zvezdát

Az Európai Labdarúgó-szövetség azért indított eljárást a szerbiai csapat ellen, mert biztonsági hiányosságok mutatkoztak a svájci Young Boys elleni BL-selejtező lebonyolításakor.

Népszerű