Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Az aktuális támogatásokról tájékoztatták a kúlaiakat

2018-03-14
17:20
2018-03-14
17:56
Forrás
Pannon RTV
Az aktuális támogatásokról és a közelgő magyarországi választás részleteiről is informálódhattak tegnap este a kúlai magyarok.

Az újdonságokról Dudás Károly, a VMSZ Tanácsának elnöke, Patyi Lajos tartományi parlamenti képviselő és Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes beszélgetett az egybegyűltekkel a helyi Népkör Magyar Művelődési Központban megtartott lakossági fórumon.

A kúlai Farkas Szabolcs szabadidejében kertészettel foglalkozik. Szerinte az anyaországi támogatások nagy mértékben hozzájárulnak a vajdasági magyar közösség fellendüléséhez, ezért rendkívül fontosnak tartja a választásokon való részvételt.

Farkas Szabolcs, Kúla: „Azért, hogy kapjuk a támogatást, mivel az nélkül mindez nem lenne. Akik újonnan akarnak termelni, nem kapnának támogatást.”

Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség Tanácsának elnöke elmondta: az anyaországi nemzeti kormányban a VMSZ megtalálta a szövetségesét. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években közös erővel számos olyan programot tudtak megvalósítani, amelyek garantálják a vajdasági magyar közösség fennmaradását és fejlődését. Hozzátette: a biztonságos jövő érdekében kötelesség részt venni az április 8-ai magyarországi választásokon. „Nem csak az anyaországi magyarság, a nemzettársaink számára nagy a tét most, hanem a mi számunkra is. Nyilvánvaló, hogy ha most elszúrjuk, mondhatnánk ilyen modernebb nyelvhasználattal, akkor akár a jövőnket, az életeink, a gyerekeink, unokáink jövőjét tehetjük tönkre.”

A fórumon szó esett a vajdasági kormány által biztosított támogatásokról is. A mezőgazdaság terén megvalósuló pályázatokat Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes ismertette az egybegyűltekkel.

Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes: „Itt elsősorban kiemeltem az önkormányzatok számára megjelentetett három pályázatunkat, amelyek március 10-én jelentek meg. Gondolok itt az ivóvízhálózat, a szennyvíz elvezetőknek a támogatására, valamint az illegális szemétlerakók eltávolításának a támogatására és a határutak rendezésére és rázókövek kiépítésére.”

A választási kedv és a támogatások iránti érdeklődés is jól érzékelhető a kúlai magyar lakosok körében – mondta Valka Károly, a VMSZ kúlai szervezetének elnöke.

Valka Károly, a VMSZ kúlai szervezetének elnöke: „Fontos volt beszélni úgy az anyaországi választásokról, mint az aktuális mezőgazdasági kérdésekről. A vendégeink ismertették, hogy mi fog történni, gondolok itt különösen a mezőgazdasági pályázatokra. Ezek azért nagyon fontosak, mert Kúla község magyarsága nagy százalékban foglalkozik mezőgazdasággal.”

A tavalyi aszály következtében idén a kúlai termelők anyagi lehetőségei is szűkültek - mondta Valka Károly.

Kúla
Vajdasági Magyar Szövetség

Most

11:56, Frissítve: 12:47

Legyél te is hős!

Az elsősegély világnapja alkalmából “Legyél te is hős!” címmel a Magyarkanizsai Egészségház bemutatót tartott a városháza előtti parkban. Az akción 48 középiskolás diák vett részt.
10:48, Frissítve: 11:50

Reneszánszát éli a fotózás Törökbecsén

Parkban pihenő nyugdíjasok, fürdőző gyerek, fagyizó édesanya és csemetéje, nyári délutáni szundikálás. Néhány pillanatkép a Törökbecseiek arca című fotókiállításról a Művelődési Ház képtárában.

Népszerű

Traktor

Útlezárást szerveznek június 11-én, hétfőn

A Szerbiai Termelők Független Társulása egy órás figyelmeztető útlezárást szervez június 11-én, hétfőn reggel 8 óra 30 perckor. A megmozdulást az üzemanyag magas ára miatti elégedetlenség váltotta ki.