Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Az aktuális támogatásokról tájékoztatták a kúlaiakat

2018-03-14
17:20
2018-03-14
17:56
Forrás
Pannon RTV
Az aktuális támogatásokról és a közelgő magyarországi választás részleteiről is informálódhattak tegnap este a kúlai magyarok.

Az újdonságokról Dudás Károly, a VMSZ Tanácsának elnöke, Patyi Lajos tartományi parlamenti képviselő és Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes beszélgetett az egybegyűltekkel a helyi Népkör Magyar Művelődési Központban megtartott lakossági fórumon.

A kúlai Farkas Szabolcs szabadidejében kertészettel foglalkozik. Szerinte az anyaországi támogatások nagy mértékben hozzájárulnak a vajdasági magyar közösség fellendüléséhez, ezért rendkívül fontosnak tartja a választásokon való részvételt.

Farkas Szabolcs, Kúla: „Azért, hogy kapjuk a támogatást, mivel az nélkül mindez nem lenne. Akik újonnan akarnak termelni, nem kapnának támogatást.”

Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség Tanácsának elnöke elmondta: az anyaországi nemzeti kormányban a VMSZ megtalálta a szövetségesét. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években közös erővel számos olyan programot tudtak megvalósítani, amelyek garantálják a vajdasági magyar közösség fennmaradását és fejlődését. Hozzátette: a biztonságos jövő érdekében kötelesség részt venni az április 8-ai magyarországi választásokon. „Nem csak az anyaországi magyarság, a nemzettársaink számára nagy a tét most, hanem a mi számunkra is. Nyilvánvaló, hogy ha most elszúrjuk, mondhatnánk ilyen modernebb nyelvhasználattal, akkor akár a jövőnket, az életeink, a gyerekeink, unokáink jövőjét tehetjük tönkre.”

A fórumon szó esett a vajdasági kormány által biztosított támogatásokról is. A mezőgazdaság terén megvalósuló pályázatokat Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes ismertette az egybegyűltekkel.

Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes: „Itt elsősorban kiemeltem az önkormányzatok számára megjelentetett három pályázatunkat, amelyek március 10-én jelentek meg. Gondolok itt az ivóvízhálózat, a szennyvíz elvezetőknek a támogatására, valamint az illegális szemétlerakók eltávolításának a támogatására és a határutak rendezésére és rázókövek kiépítésére.”

A választási kedv és a támogatások iránti érdeklődés is jól érzékelhető a kúlai magyar lakosok körében – mondta Valka Károly, a VMSZ kúlai szervezetének elnöke.

Valka Károly, a VMSZ kúlai szervezetének elnöke: „Fontos volt beszélni úgy az anyaországi választásokról, mint az aktuális mezőgazdasági kérdésekről. A vendégeink ismertették, hogy mi fog történni, gondolok itt különösen a mezőgazdasági pályázatokra. Ezek azért nagyon fontosak, mert Kúla község magyarsága nagy százalékban foglalkozik mezőgazdasággal.”

A tavalyi aszály következtében idén a kúlai termelők anyagi lehetőségei is szűkültek - mondta Valka Károly.

Kúla
Vajdasági Magyar Szövetség

Most

00:50, Frissítve: 00:56

Magyarországra megérkeztek a viharok

Nyugat felől elérte Magyarországot a hidegfront, melyet sűrű villámlások közepette viharos szél és gyors lehűlés kísért. Több megyére kiadták a figyelmeztetést.
00:28, Frissítve: 00:35

Narancssárga riasztás péntekre

Pénteken reggel Szerbia északi és nyugati vidékeit markáns hidegfront éri el, amely a nap folyamán az egész országra kiterjed - figyelmeztetett a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet.
22:22, Frissítve: 22:56

A horvátok rommá verték Argentínát

Horvátország 3:0-ra legyőzte Argentínát a labdarúgó-világbajnokság D-csoportjának rangadóján, így a négy évvel ezelőtt döntőt játszó dél-amerikai csapat két mérkőzés után egy ponttal áll.
21:29, Frissítve: 21:37

Nagyon komolyan romlik a föld minősége

Az elsivatagosodást bemutató világatlasz új kiadása szerint a népességnövekedés és a fogyasztási szokások változása minden korábbinál nagyobb nyomást gyakorolnak a Föld természeti erőforrásaira.
20:34, Frissítve: 20:42

Indul a Vajdaság Vizei regatta

Már május elején beteltek a helyek a jubiláris 10. Vajdaság Vizei regattára, amelyet június 22-e és július 1-je között tartanak meg.
20:15, Frissítve: 20:24

Aranyérmes a magyar férfi kardcsapat

A magyar férfi kardcsapat aranyérmet nyert az újvidéki Európa-bajnokság csütörtöki zárónapján, miután a fináléban 45-33-ra legyőzte az olasz együttest.
19:05

Đoković a bolgár Dimitrovot verte

Novak Đoković megnyerte nyolcaddöntős mérkőzését is az angliai Queensben megrendezett füves pályás tenisztornán, miután két szettben legyőzte a bolgár Grigor Dimitrovot.

Népszerű

Traktor

Útlezárást szerveznek június 11-én, hétfőn

A Szerbiai Termelők Független Társulása egy órás figyelmeztető útlezárást szervez június 11-én, hétfőn reggel 8 óra 30 perckor. A megmozdulást az üzemanyag magas ára miatti elégedetlenség váltotta ki.