Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Bőséges a Tisza halkínálata a téli hónapokban is

2020-01-26
12:55
2020-01-26
17:12
Forrás
Pannon RTV
A horgászat szerelmesei hódolhatnak kedvenc hobbijuknak most is. A Tiszán és a tavakon egy megfelelő ismerettel rendelkező pecás új élményekkel gazdagodhat - mondják a tapasztalt horgászok.

A Tisza jelenlegi vízszintje egy átlagos nyári vízállásnak felel meg, ami azt jelenti, hogy tisztább a víz és lassabb az áramlás is. Az enyhe időjárás és az alacsony vízszint miatt a halak is aktívabbak a megszokottnál. Az egy fokos vízben főleg ragadozóhalakra lehet horgászni: csukára, süllőre, fehérhalra és busára.

A magyarkanizsai Sarnyai Csaba szemcsés, kurkumával fűszerezett csalival igyekszik busát fogni: „A busáról azt kell monddanom, hogy két éve horgászom busára, csak busára. Egy az, hogy invazív halfaj, tehát tájidegen és én ezzel is próbálom a Tiszának az élővilágát megóvni, mert nagyon káros hal. Nagyon erős hal, nagyon intenzíven harcol, húz. Olyan érdekes dolgokat is csinált már, hogy amikor megakasztjuk, például a 10 kilón felülieket, akkor meglazulna a zsinór, és azt vesszük észre, hogy kiugrik a vízből. Tehát 2 méter magasra és 4-5 méter hosszan képes ugrani egy ekkora hal.”

A halhús egyébként táplálkozásunkban egyedüli fehérjeforrásként is elegendő lehet, mert az összes esszenciális aminosavat tartalmazza a megfelelő mennyiségben és arányban.

A haltenyésztők - akik igyekeznek minőségi hallal szolgálni - sem pihennek az év ezen időszakában. Körmendi Ede több éve foglalkozik haltenyésztéssel Magyarkanizsa községben. Szerinte az emberek leginkább a pontyot fogyasztják:
 „- Nagyon kis mennyiségben vannak amurok, harcsák, de a zöme ponty.
- Melyik fajtát keresik a legjobban az emberek, és miért?
- A pontyot főleg, mert az népszerű itt az embereknél, nagyobb mennyiségben a ponty van.
- Mennyi ideig vannak magánál a halak, amíg kinevelik őket?
- Én megveszem őket, amikor 350 grammosak, és azok év végére megnőnek arra a 2,5-3 kilósra.”

Azoknak, akik nem csak enni szeretik a halat, hanem kifogni is, számos lehetőségük van Vajdaság-szerte. A Tisza mellett különböző tavakon is pecázhatnak az igazán elhivatottak. Egyébként a hobbi horgászok éves engedélye 7000 dinár, míg a napi engedély ára 1000 dinár körül mozog helyszíntől függően.

Tisza
halkínálat
hal
horgász
halász
pecáz
Magyarkanizsa
ragadozóhal
csuka
süllő
busa

Most

15:06, Frissítve: 15:12

Online térbe költöztek az egyházak is

Az egyházak működésére is kihat a rendkívüli helyzet. Nem tartanak tömeges rendezvényeket, a misék, hittanórák az online térbe költöztek. A cél a hívek megvédése a koronavírustól.
14:13, Frissítve: 14:25

Karanténrepertoár

A közönség szavazatai alapján a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata összeállította online repertoárját.

Népszerű

Ezek a koronavírus tünetei

A Covid-19 koronavírus-fertőzés tünetei kezdetben emlékeztetnek a megfázásra. Ezek a hőemelkedés, torokfájás, tüsszögés, köhögés és nehéz légzés, gyengeség.