Ugrás a tartalomra
Pannon RTGV/Ürményi Frigyes

Dominóeffektus: hanyatlott a turizmus, kevesebb lett az éttermi fogyasztás, csökkent a sertésár

2021.02.02
21:29
Forrás
Pannon RTV
Miben bízhatnak a sertéstenyésztők? Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője a mezőgazdasági minisztérium intézkedéseiről is beszámolt a Közügyekben.

Csökkent a sertés felvásárlási ára Szerbiában a külföldről behozott jószágok miatt. Decemberben több országból importáltak hízót, malacot, így a helyi termelő áron alul kénytelen eladni a jószágokat.

A gabonaárak is emelkedtek, ami csak nehezíti a tenyésztők helyzetét, hiszen a takarmány árának emelkedésével is számolni kell. Mindemellett késnek az állam által igényelhető támogatások is.

Pixabay

Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője a Közügyekben elmondta, hogy a sertéshúst az Európai Unióval megkötött stabilizációs és társulási megállapodás rendelkezései miatt lehet szinte vámmentesen behozni az EU-ból Szerbiába.

Az ár véleménye szerint amiatt is alacsony, hogy a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó, megszorító intézkedések miatt jelentősen csökkent az éttermek forgalma és ezáltal a húsfogyasztás is.

Elmondta, hogy a mezőgazdasági minisztérium illetékesei dolgoznak azon, hogy Szerbiából húst lehessen szállítani Kínába, Indiába és más távol-keleti országokba. Véleménye szerint ez várhatóan hozzájárul ahhoz, hogy emelkedjen a sertés felvásárlási ára az országban.

sertés felvásárlási ára
Fremond Árpád
sertéstenyésztés
mezőgazdasági minisztérium

Most

08:42, Frissítve: 08:48

Magyar katonákra támadtak a migránsok

Erőszakkal próbálta átlépni a szerb-magyar határt Ásotthalomnál egy migránscsoport kedden este – tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.
21:52, Frissítve: 07:06

Érdemes hajnalban felkelni!

A tokiói olimpia 5. napján Szerbia 5 sportágban versenyez: úszás, evezés, cselgáncs, 3x3-as kosárlabda és tenisz. Pályára lép a világ legjobbja, Novak Đoković, 7 óra körül. A magyar versenyzők közül Hosszú, Kenderesi, Milák aranyért úszik szerdán.

Népszerű