Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Óvári Dániel

Drága, de még mindig a legelfogadhatóbb

2022.08.07
08:10
2022.08.07
14:57
Forrás
Pannon RTV
Augusztus elsejétől 9 százalékkal drágább a gáz a szerbiai háztartásokban. A Szerbiai Gázművek új árjegyzéke szerint a gázért, amelynek köbmétere eddig adó nélkül 32,28 dinárba került, mostantól 35,11 dinárt kell fizetni.
Pannon RTV/Óvári Dániel

 2017-ben emelték utoljára a gáz árát Szerbiában, az áremelést pedig a Szerbiai Energetikai Ügynökség hagyta jóvá egy hónappal ezelőtt.

A komolyabb hidegek beköszöntével egy emeletes családi házban már csak fagypont felett tartani a hőmérsékletet is jelentős kiadást jelenthet.

Győri Norbert csak időnként látogat haza, de télen így is havi 10 ezer dinár volt a gázszámla, ami tovább emelkedik, ha hosszabb ideig tartózkodik itt.

Győri Norbert: „Hogyha én azt akarom, hogy meleg legyen, akkor ez még többe kerül, mert utána kell melegíteni. Valójában akármilyen kis emelkedés felér egy hatalmas katasztrófával, mert egyszerűen drága a gáz, drága minden energiahordozó, és még mindig a gáz a legelfogadhatóbb. Kipróbáltam a fűtést fával, szénnel az elmúlt évek során, sőt villamosárammal. Egyik se bizonyult hatékonynak.”

Az áremelkedésnek senki sem örül, sokan aggodalommal tekintenek a fűtési idény elé. Ehhez az is hozzájárul, hogy szeptembertől az áram is megdrágul, minden mással egyetemben.

„Gázzal fűtünk. Amúgy mindennek felment az ára, szóval nem igazán tudom, hogyan fogjuk csinálni. Biztos magasabbak lesznek a számlák, úgyhogy nem tudom. Kemény tél lesz. A fa is megdrágult, és az áram is fel fog menni. Nem tudom. Nehéz így.”

„Szerintem világszerte megdrágult. Még nálunk emelték legkevésbé a gáz árát. Itt van, az elnökünk harcol érte, hogy minél alacsonyabbak legyenek az árak. Szerintem ez reális, és sehol sincs olcsóbb. A világban még drágább.”

Pannon RTV/Óvári Dániel

Az adatok alapján júniusban 11,9 százalék az éves infláció mértéke. Mivel a gáz is beépül a termékek előállításába, az hozzájárulhat a drágulásokhoz.

Karai László, közgazdász: „Valamilyen módon a gáz ára igenis hatással lesz a házi költségvetésre, és olyan módon fogja megemelni az összes infláció értékét, amely tulajdonképpen sajnos csak felfelé ívelő tendenciát mutat.”

A Szerbiai Gázművek tájékoztatása szerint a gázellátás költségei megdrágultak, emiatt emelték meg az árat. A magasabb ár az augusztusi számlákon lesz először tapasztalható, amit a fogyasztók szeptemberben kapnak majd kézhez.

gáz
drágul

Most

16:53, Frissítve: 17:02

Holnap kezdődik a Sziget - 103 országból jönnek bulizni

Holnap kezdődik a Sziget fesztivál Magyarországon. A két legdrágább fellépő Justin Bieber és Dua Lipa, a nagyszínpados sztárelőadókra fordított költségvetés nagyságrendileg több millió euró - mondta a rendezvény főszervezője.

Népszerű