Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Drágul-e az áram Szerbiában?

2019-05-15
17:57
2019-05-16
22:28
Forrás
Pannon RTV
A szerbiai áram áráról mindig az Energetikai Ügynökség dönt a Szerbiai Villanygazdaság javaslatára.

Kéthetes munkalátogatáson vannak Belgrádban a Nemzetközi Valutaalap, vagyis az IMF szakemberei. Habár a szerb közmédia hírei szerint a tárgyalásokon eddig nem esett szó a villanyáram drágulásáról, a hazai sajtó már tudni véli, hogy az áram árát öt százalékkal megemelhetik.

2018-ban nem drágult a villanyáram, és több felmérés szerint Európában Szerbiában fizetnek a legkevesebbet ezért az energiaforrásért. A Híradó stábja által megkérdezettek többsége szerint drága az áram, vagyis inkább a fizetések alacsonyak. Pontosan ezért sokak szerint indokolatlan a villanyáram árának további emelése.

Farkas Éva, Hajdújárás: „Rosszul érint mindenkit, így engem is, szóval nem jó senkinek se, mert kevesek a fizetések, és sokat számít.”

Sokan úgy gondolják, hogy a spórolás lehet a kiút a magas villanyszámla elkerülésében.

Kovács Éva, Hajdújárás: „Amennyire csak tudok, spórolok a villannyal. A sütés az a legnagyobb baj, mert nincs kemencém, hogy bírjak vele sütni, de minden héten egyszer sütök vele kalácsot, meg gázzal főzök, úgyhogy amennyire csak tudok, spórolok.”

Dejan Popović, a szerbiai Energetikai Ügynökség elnöke szerint nagyon részletes számítások előznek meg egy-egy áremelést, ezért felesleges az előzetes spekuláció.

Dejan Popović, elnök, Energetikai Ügynökség: „Az általános módszer, hogy előírásaink alapján, a költségek indokoltságát is beleértve, mindent elemzünk. Éppen ezért pedig egy hónapos a határidő az elemzésre, szükséges-e ekkora emelés, kisebb mértékű legyen, vagy kell-e egyáltalán emelni. Ugyanakkor előre nem tudunk semmiről sem beszélni.”

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kedden a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában elmondta, jelenleg racionális a szerbiai villanyáram díjszabása.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Én azt remélem, hogy nem politikai nyomás eredményeképpen alakulnak sem az árak, sem pedig a döntések, hanem a racionalitás és a politikai érdek, vagy egyáltalán társadalmi érdek mentén, a tárgyalásokon pedig egészen biztos, hogy meg kell hallgatni egyrészről, hogy a Valutaalap és mások, akikkel ezen viszonyrendszer létezik a hitelezés elve alapján, azokat végig kell hallgatni, és gondolom el is mondják az ezzel kapcsolatos érveket.”

A legutóbb 2017 őszén emelkedett meg a villanyáram ára Szerbiában. Az akkori két százalékos emeléssel egy átlagos fogyasztó havi számlája 68 dinárral növekedett. Most öt százalékos emelést javasolnak. Ugyanakkor az IMF egyes javaslatai nem kötelező érvényűek. A szerbiai áram áráról ugyanis mindig az Energetikai Ügynökség dönt a Szerbiai Villanygazdaság javaslatára, ami eddig nem történt meg.

villanyáram
drágulás
IMF

Most

07:51, Frissítve: 08:02

Bácskossuthfalva falunapot ünnepelt

A több héten át zajló sport- és kulturális események után szombaton kiosztották a falu elismeréseit. A faludíjat a hetven éve működő Nyugdíjas Egyesület kapta. Grillparty, majd művelődési műsor volt.
20:19, Frissítve: 20:27

25. Kálmány Lajos népmesemondó verseny

Néprajzi gyűjtéseket, képzőművészeti alkotásokat és mesemondást értékelt a zsűri a 25. Kálmány Lajos népmesemondó versenyen, Zentán. Az eseményre Vajdaság minden részéről érkeztek versenyzők.
19:59, Frissítve: 20:09

Szavazzunk!

A szavazóhelyek holnap reggel hattól, este hétig tartanak nyitva Magyarországon és a külképviseleteken is.

Népszerű

Holtan találtak három szerbiai nőt Bécsben

Három szerbiai állampolgárságú nő holttestét találták meg egy bécsi lakásban - tudósít a szerb közmédia. Sajtóinformációk szerint a három elhunyt nő egy anya és ikerlányai.