Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Hoffmann Artúr

A Duna felső szakaszán felújították az erdőket

2019-06-12
13:30
2019-06-12
17:04
Forrás
Pannon RTV
Tíz év után zárult le az a kilenc ország közötti IPA projekt, amely a Duna menti nemzeti parkokat, erdőket és védett területeket öleli fel. Szerbiai hordozóintézménye a Vajdaság Erdői Közvállat.

A program három millió euróba került, amit az erdők revitalizásálára, az agresszív gyomok terjedésének megfékezésére, valamint a folyó menti élővilág megóvására fordítottak. A programban Magyarország és Szerbia is részt vett.

A Duna – Ipoly Nemzeti Park szakemberei feltérképezték a Duna természetvédelmi szempontból fontos szigeteit, valamint megjelölték a madarak vonulását akadályozó, magas feszültségű távvezetékeket is – mondta Kiss Gyula, projektmenedzser: „Ezek elég veszélyes objektumok, nagyon sok madár azért pusztul el, mert rossz látási körülmények között nekiütközik. Történt egy felmérése is ezeknek a veszélyes objektumoknak, illetve a mi nemzeti parkunkban egy ilyen vezetéket meg is jelöltünk olyan eszközökkel, tavaly ősszel, amely segíti a rossz látási körülmények között a madarak számára ezeknek a drótoknak az észrevételét.”

Magyarországnak fontos az ökoturizmus. Főleg a Duna mentén találhatók azok a területek, ahol a kulturális örökség is fellelhető – mondta Marton Miklós, Magyarország Agrárminisztériumának illetékese: „A Duna – régió stratégia egyik célja az, hogy úgy tudjuk bemutatni ezeket a kincseket, hogy közben meg tudjuk óvni a természeti értékeket. Ezeknek a területeknek van egy ökológiai határa, egy teherviselő határa és ha ezen túllépünk, nem lesz mit bemutatni. A természeti kincsek védelme, az ökológiai törvények figyelembe vétele elengedhetetlen az ilyen fejlesztések során.”

A kilenc országot összekötő program szerbiai hordozóintézménye a Vajdaság Erdői Közvállalat. Céljuk a Duna felső szakaszánál levő erdők felújítása volt – emelte ki Takács Márta igazgató: „Így történt meg, hogy az őshonos fajoknak a telepítése volt az egyik feladatunk, a másik pedig az invazív fajtáknak, amelyek a Duna felső szakaszi természetvédett területen jelen vannak, hogy 24 hektárnyi területen sikerült ezekből az európai pénzekből kiirtani, kitisztítani.”

A program összértéke három millió euró volt, amiből 150 ezer eurós támogatást kapott az erdőgazdálkodási közvállalat.

Duna
IPA projekt
erdő
Kiss Gyula
Takács Márta

Most

21:05

Civil Akadémia először a határon túl

Első alkalommal rendeztek meg határon túli városban Civil Akadémiát. A Civil Összefogás Fórum és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány szabadkai előadására a belépés ingyenes volt.
15:28, Frissítve: 20:02

Hadivásár Belgrádban

Megkezdődött a Partner 2019. elnevezésű, fegyvereket és katonai felszereléseket felvonultató nemzetközi vásár Belgrádban.

Népszerű

Gyilkosság és öngyilkosság Péterrévén

Vadászpuskával megölt egy nőt, majd magával is végzett egy férfi hétfőn Péterrévén. A mojbecej portál nem hivatalos értesülései szerint a férfi valószínűleg a nő férje volt.