Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Egyre több gazda számolja fel jószágállományát

2022.08.04
13:27
2022.08.06
16:16
Forrás
Pannon RTV
Ennek oka pedig már nemcsak az alacsony felvásárlási ár, hanem az idei aszály is. Takarmányból pedig kevés van, és az is drága.

Silózzák a kukoricát az adorjáni gazdák, ugyanis a parcellák nagy részén nincs cső a növényen, így ősszel nem lesz mit kombájnozni. Ebben az évben Sándor Ferencnél is szegényes lesz a takarmány összetétele, minden gabona gyengén termett. A terméskiesés végett a gazdáknak vásárolni kell a takarmányt, vagy pedig csökkenteni a haszonállatok számát.

Sándor Ferenc, Adorján: „Lehet, hogy sok jószág megfogja ezt bánni, vágóhídra kerül emiatt, de kihúzzuk, ameddig tudjuk, de nagy valószínűséggel sok jószág a vágóhídon fogja végezni. Borzasztó árak vannak, egyszerűen a nyersanyagot nehéz megvenni, magas áron vannak, a tejet és a húsárut szinte áron alul tudjuk eladni.”

Pannon RTV

Az aszály nagy károkat okozott, gazdaságok, kisebb farmok mennek tönkre. Már az elmúlt egy évben is érezhető volt a jószágállomány csökkenése, a szakemberek szerint ez a következő hónapokban tovább romlik majd.

Bata Erzsébet, elnök, Gazdakör, Magyarkanizsa: „Az állam felé beadott igénylések alapján leszűrhető, hiszen július végén ér véget a pályázat, ami alapján betudták adni a termelők igényeit az állami támogatáshoz, ezt leszűrve az eredményeket, a sertésállomány körülbelül 50-60 százalékkal csökken az elmúlt évihez viszonyítva, gondolok az átadott hízómennyiségre, a bikákból sokkal kevesebb van, mint tavaly, de most stagnál a száma, de a tehetnek száma szintén drasztikusan csökken.”

Pannon RTV

Az állattenyésztők számára egyre nehezebb, egyre minőségtelenebb a takarmány, az aszály végett, gyenge a kereslet, így pedig nehéz tervezni - tette hozzá a Gazdakör elnöke.

„Egy az egyben a jószágállomány szinte 70-80 százalékos felszámolását látom, pedig sajnos tudjuk, hogy élelemhiány van világszinten is kialakulóban, és azt is tudjuk, hogy ezek a vajdasági földjeink igen termőképesek, amint az időjárás rászolgál, itt javítani kellene mindenféleképpen a locsolási feltételeken, és olyan fajta hibrideket választani, amelyek talán jobban tűrik a szárazságot.”

A szakember kiemelte, hogy a gazdáknak nagyon nehéz alkalmazkodniuk, hiszen egy drasztikus klímaváltozásról beszélünk. Komoly, áztató eső pedig továbbra sincs kilátásban, így a közelgő őszi vetéssel is komoly gondok lehetnek.

jószágállomány
felszámol
sertés

Most

23:14, Frissítve: 23:28

Magabiztos győzelem Oslóban

A szerb labdarúgó-válogatott 2:0-ra nyert a norvégok ellen a Nemzetek Ligájában és ezzel biztosította a feljutást az A divízióba.

Népszerű

Verbászi fiú a bravúros magyar válogatottban

Újoncot avatott a magyar labdarúgó-válogatott Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ahol egygólos győzelmet aratott a németek ellen. Az új játékos a mindössze 18 éves vajdasági fiú, Kerkez Miloš.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.