Ugrás a tartalomra

Egyre vonzóbb a szerbiai piac a magyar kis- és középvállalkozások számára (videó)

2017.05.18
14:19
Megfelelő a befektetői klíma, így a magyar kis- és középvállalkozások nagyobb érdeklődéssel tekintenek a vajdasági, illetve a szerbiai piacra - hangzott el ma az Újvidéki Vásár Vajdasági–Magyar Külgazdasági Fórumon
Megfelelő a befektetői klíma, így a magyar kis- és középvállalkozások nagyobb érdeklődéssel tekintenek a vajdasági, illetve a szerbiai piacra - hangzott el ma az Újvidéki Vásár Vajdasági–Magyar Külgazdasági Fórumon. A rendezvényen beszéltek az eddigi együttműködés eredményeiről és új terveket is megfogalmaztak. Együttműködési megállapodást írt alá vajdasági Gazdasági kamara, a Magyar-Szerb Üzleti Tanács és a Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara. Új üzleti és befektetői lehetőségeket kívánnak feltárni. Eddig főleg a kőolajiparban és a gépgyártásban volt szorosabb az együttműködés. szerb-magyar alairas 1 Varga Imre, ügyvezető alelnök, Magyar–Szerb Üzleti Tanács: „Például a mezőgazdaság területén lehetne szélesíteni a termékpalettát. Ehhez az kell, hogy a szerbiai termékek legyenek minőségben konkurensek, Magyarország piaca az Unió piacának része, ahol magas követelmények vannak, főleg az élelmiszerek területén, és óriási a konkurencia, ennek meg kell tudni felelni, ez minőséget jelent és olcsóságot.”Az itthoni, főleg magyar érdekeltségű mezőgép-forgalmazóknak, köszönve a gazdaságélénkítő programnak is, nagyobb részesedés juthat a piacon. Egy oromhegyesi vállalkozásnak különösen fontos a kapcsolatteremtés, hiszen magyarországi gépeket is forgalmaz. Bata Imre, mezőgép-forgalmazó, Oromhegyes: „Minden egyes megmozdulás, ahol több ember megjelenik és többen találkozunk elősegíti az együttműködést, illetve az eredményes gazdálkodást, eladást.” szerb-magyar alairas 5 Az utóbbi időben jelentősen javultak a szerb-magyar kapcsolatok, mostanra egy soha nem látott szinten vannak, ami az alapja az erős gazdasági együttműködésnek is – emelte ki Đorđe Milićević, tartományi kormányalelnök.  „A vajdasági és a magyar vállalatok közötti árucsre-forgalom értéke tavaly elérte a csaknem az 500 millió dollárt, és 6,1 százalékkal magasabb, mint előző évben volt. Ebből a vajdaságiak 275 millió dollár értékben exportáltak a magyar piacra, ami mintegy 25 százalékos növekedést jelent.” szerb-magyar alairas 6 Az elmúlt időszak politikai és gazdasági kapcsolatai erősödésének köszönhetően a két ország között egy folyamatos együttműködési szándék tapasztalható - emelte ki Pásztor István. Pásztor István, tartományi házelnök: „A magyar vállalkozások szívesen látottak el, úgy fogadják őket, mint egy baráti országból jövő vállalkozói réteget, ez biztonságot jelent, jó érzést jelent a vállalkozóknak. Másrészről nagyon nagy a magyarországi érdeklődés. Ez itt, a vásáron is tapasztalható, de a vásárt megelőzve folyamatosan tapasztaltam, nem csak az agrárium szférájából, hanem más szférákból is, ezt hosszú ideje várjuk már, és az idén egy áttörés jelleggel ez tapasztalható.” szerb-magyar alairas 7 A gazdasági fórumot elhangzott az is, hogy szeptemberben egy nagyszabású, tematikus üzleti fórumot szerveznek, amellyel tovább serkentenék a kétoldalú üzleti kapcsolatok kibontakozását.
Újvidék
Vajdasági Gazdasági Kamara
együttműködési szerződés
Magyar-Szerb Üzleti Tanács
Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.