Ugrás a tartalomra
pixabay/markusspiske

Egységes üzemanyag-jelölések a szerbiai benzinkutakon

2018-10-15
13:01
Forrás
Vajdaság Ma
Az egységes jelzések bevezetése egyrészt a vásárlókat segíti a megfelelő üzemanyag kiválasztásában, másrészt az adók hatékonyabb megfizettetését is szolgálja.

Egységes üzemanyag-jelöléseket kell mától használni a szerbiai benzinkutakon. Ez azt jelenti, hogy a töltőállomás kútoszlopaira és töltőpisztolyaira a megfelelő címkét kell kiragasztani.

A dízelnél a matrica négyzet alakú, a rajta lévő jelzés a biodízeltartalmat jelöli. A benzin esetében kör alakúak a címkék, a számok pedig az etanol üzemanyagban lévő arányára vonatkoznak. Az autógáz és a sűrített földgáz matricája rombusz alakú. Az Európai Unió 28 tagállamán kívül az új irányelvet Szerbiában, Törökországban, Norvégiában, Svájcban, Izlandon, Liechtensteinben és Macedóniában alkalmazzák, Nagy-Britannia pedig a Brexit után dönt.

B7 - 7%-os biodízel-tartalmú dízel
B10 - 10-os biodízel-tartalmú dízel
XTL - szintetikus dízel
E5 - benzin 5%-os etanoltartalommal
E10 - benzin 10%-os etanoltartalommal
E85 - benzin 85%-os etanoltartalommal

üzemanyag
jelölés
benzinkút
benzin

Most

07:41, Frissítve: 09:38

Járványhelyzet Magyarországon

Meghalt 5 beteg és 3.756-ra emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon - közölték a koronavirus.gov.hu oldalon.

Népszerű

Megjelent a Kawasaki-kór Szerbiában

Szerbiában is megjelent a Kawasaki betegség a gyerekeknél. Két 5 évnél idősebb beteget ápolnak. Mindketten koronavírus-fertőzöttek voltak, és a Kawasaki tünetei közül csupán néhány jelentkezett náluk.