Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Elavult a vasúti hálózat, felújítások és szigorúbb ellenőrzések jönnek

2023.01.30
11:27
2023.01.30
17:47
Forrás
Szerbiai RTV
Az ismétlődő vonatbalesetek a több évtizedes befektetés hiányának következményei - erre a következtetésre jutottak, mondta Goran Vesić közlekedési miniszter.

Elmondta, amióta a Belgrád-Bar vasútvonal 1976-ban elkészült, Szerbiában 2014-ig nem építettek új vasutakat, és nem fordítottak figyelmet a meglévők újjáépítésére sem.

Megkértem a Szerbiai Vasutakat, hogy készítsenek listát az összes kritikus helyről, és írják le, mit tettek az elmúlt időszakban ezeken a kritikus helyeken, mondják el, milyen intézkedéseket hoznak a jövőre nézve, és ennek alapján fogjuk ellenőrizni, hogyan újítják fel azokat a helyeket. Mert ha nincs pénz újat építeni, akkor helyre kell állítani. A vasutasok tudják, ha minden harmadik-ötödik talpfát kicserélnek, ezt úgy hívják, pályaerősítés. Ha nem teszik meg, valaki felelni fog – mondta Goran Vesić.

Szerbiában 3400 kilométernyi a vasúthálózat. Egyes szakaszokon a sínek állapota miatt a vonatok mindössze 10 kilométeres óránkénti sebességgel haladnak. Egyes vonalak több mint száz éve épültek, és hat évtizede nem is újították fel őket. Az állapotukat a Szerbiai Vasutak állítása szerint folyamatosan ellenőrzik. A teljes vezetői stábnak, az állomásfőnököktől a szakaszvezetőkön át a vonatdiszpécserekig mindenkinek kötelessége ellenőrizni a területén lévő vasúti infrastruktúra állapotát, akár vizuálisan, akár a rendelkezésre álló eszközökkel - mondta Nenad Stanisavljević, a Szerbiai Vasutak munkatársa.

A vasúti közlekedés biztonsága érdekében a vonatoknak és a kocsiknak jó állapotban kell lenniük. 23 cég rendelkezik vasúti áruszállítási engedéllyel, köztük a legtöbb mozdonnyal és vasúti kocsival rendelkező Srbija Kargo. Azt állítják, ezeket harminc állomáson 189 szakértő ellenőrzi.

Az engedély megszerzéséhez a kocsinak maradéktalanul meg kell felelnie az előírt műszaki specifikációnak és dokumentációnak. A Srbija Kargo Rt. nem rendelkezik veszélyes áruk szállítására alkalmas vasúti kocsikkal, amelyekre szintén ugyanaz a szabályzás vonatkozik a használati engedély megszerzésére, azzal a kikötéssel, hogy a tartálykocsik szigeteléseit külön is vizsgálják. Ezeket a vasúti kocsikat mindig a szállító felhasználók biztosítják – tájékoztatott a Srbija Kargo Rt.

A gyakori vonatkisiklások után azt mondták, hogy megszigorítják az ellenőrzést, hogy megakadályozzák a kisiklást.

A szerbiai vasút többnyire nem alkalmas arra, hogy egy vonat 100 kilométeres óránkénti sebességgel haladjon, csak 10 vagy 20 kilométeres óránkénti sebességű vonatok forgalmára használható, és pontosan ezt az intézkedések hozzuk a biztonságos közlekedés érdekében- mondta Stanisavljević.

Goran Vesić
vasút
kisiklás

Most

15:20, Frissítve: 16:28

Később érik a feketicsi meggy

A szokásosnál hidegebb és csapadékosabb időjárás miatt a termés is károsodhat. A termelők szerint a gyümölcsöt az alacsony felvásárlási ár miatt nem érdemes eladni, ezért feldolgozva próbálják értékesíteni.

Népszerű