Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Elégedetlenek a felvásárlási árral a tejtermelők

2019-11-18
14:23
2019-11-18
17:23
Forrás
Pannon RTV
Míg a felvásárlási árak alacsonyak, a költségek egyre magasabbak - panaszkodnak az észak-bácskai tejtermelők, akik a támogatásokat is keveslik.

A boltokban egy liter tej ára legalább 70 dinár, ellenben a kisebb jószágállománnyal rendelkező gazdák még 30 dinárt sem kapnak a nyers tej literjéért. Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter nemrég Szabadkán járt és azt ígérte, hogy rövidesen kifizetik az elmaradt juttatásokat. Több gazda ugyanis a 2018-as és 2019-es támogatások kifizetésének elmaradását sérelmezte.

A ludasi tejfelvásárló állomásra nagyjából 15 helyi tejtermelő hordja napi szinten a hét-nyolcszáz liternyi tejet. A szabadkai Tejgyár tartálykocsija kétnaponta jár összegyűjteni az 1500-1600 liternyi tejmennyiséget, amit a ludasiak lefejnek.

Teleki Győző 8 fejőstehene napi 40 liter tejet ad. 25 dinárt kap literjéért, ez napi ezer dinár bevételt jelent. Így nem igazán kifizetődő a tejtermelés. Teleki Győző, tejtermelő, Ludas: „Ha a tej árát nézzük, nem mondanám. Esetleg azzal, hogy kapjuk ugye ezt a 7 dinár prémiumot, meg esetleg ha törzskönyvesek, arra kapunk 25 ezer dinárt egy fejőstehénre.”

Szalma Zoltán családi gazdaságának 16 fejőstehene naponta 300 liter tejet ad. A ludasi gazda azt mondta: az állatoknak minden takarmányt maguknak kell megtermelniük. Elégedetlen a tej felvásárlási árával, mivel a kisebb termelőknek kevesebbet fizet literenként a tejgyár: „A kistermelő kap 25 dinárt, akinek öt-hatszáz literje van, az már 36-37 dinárt, aki meg ezer literen felül, az nem tudjuk, hogy mennyit, de az még többet kap, viszont a minőség is nagyon sokban függ, a minőségre még fizetnek, és az is nagy probléma, hogy a törzskönyves állományt vinni kell minden hónapban mintára.”

Ezek az eredmények általában nem egyeznek a szabadkai Tejgyárnak beadott minták eredményeivel, mert azok sokkal gyengébbek, s emiatt nagyobbak a levonások - állítja a ludasi gazda. A mezőgazdasági minisztérium már két éve ígéri, hogy Szerbiában lesz egy központi, független laboratórium, így pontosabban megkapnák a termelők a tejminőség eredményeit.

Branislav Nedimović, mezőgazdasági miniszter, Szerbia: „A központi, független laboratóriumot megalakítottuk, tehát a jövő év harmadik negyedétől elkezdődik a tej minőség alapján történő kifizetése, mert minden egyes liter tej minőségét az állami laboratórium fogja ellenőrizni. Nem pedig úgy, hogy valaki csak a hasára csap. És itt a tejgyárakra gondolok.”

A gazdák szerint a tejtermelés veszteséges, mert egy liter előállítási ára jelenleg 40 dinár körül van.

tejtermelők

Most

Népszerű