Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Életbe lépett Szerbiában az alapvető élelmiszerek kiviteli tilalma

2022.03.10
14:30
2022.03.10
16:38
Forrás
Pannon RTV
A szerb állam határozatlan időre megtiltotta a liszt, az olaj, a búza és a kukorica exportját. Az érintettek abban bíznak, hogy a kormány ezzel kapcsolatban reális intézkedéseket hoz majd.

Az elmúlt napokban egyre több gazda értékesítette az eddig raktározott terményét, hiszen rekordáron tudta ezt megtenni. Volt olyan nap, amikor a búzát közel 40 dinárért vásároltak fel, míg a nyár folyamon 20 és 25 dinár között mozgott az ára. Emiatt a termelők többsége a betakarítást követően eladta a búzát, tárolni maximum a nagyobb, több földterülettel rendelkező gazdák tudtak, így a jelenlegi kiviteli tilalom a gazdaságok nagyobb részét jelentős mértékben nem érinti - nyilatkozta a felsőhegyi Szűgyi Roland termelő.

„A kis gazdaságokat szerintem abszolút nem érinti, mivel a kis gazdaságoknak nincsen tartaléka, talán a nagyokat igen. Viszont az árak mindenhol be vannak fagyasztva, megállt a felvásárlás is, így azt sem tudjuk, hogy ez a megemelkedett ár valóssá válik e egyáltalán valaha, vagy visszaszorítják az árakat és újból minden megy a régi kerékvágásban.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

Aleksandar Vučić szerb államfő szerdai bejelentése szerint a exporttilalom a lisztre, olajra, a kukoricára és a búzára vonatkozik. A felsőhegyi Sándor József 30 éve foglalkozik gabona felvásárlással, mint mondja számítani lehetett arra, hogy Magyarország után Szerbia is új intézkedéseket vezet be a kivitellel kapcsolatban. Viszont a nagyobb problémát az jelenti, hogy erről egyelőre hivatalos információt a felvásárló cégek nem kaptak. A döntés nagyban befolyásolja majd a következő időszakban a felvásárló cégek működését is - meséli a felvásárló.

„Valamikor a nap folyamán vagy holnap reggel fogjuk pontosan megtudni, hogy mi áll ebben a rendeletben. Meddig érvényes, mire vonatkozik, milyen körülmények között vonatkozik, illetve, hogy vannak-e olyan kivételezett cégek, akiknek joga lesz bizonyos mennyiségű piaci felesleget külföldre vinni.”

Pannon RTV

Szerbia jelenleg mintegy 800 ezer tonna búza- és egymillió tonna kukoricatartalékkal rendelkezik, és a tartalékok mellett még a földművesek előtt áll az idei aratás is. Aleksandar Vučić szerb elnök hangsúlyozta, a kiviteli tilalom elővigyázatosságból kerül bevezetésre.

„Egy nap alatt a teljes tartalékunk egynegyedére volt igényünk. Egy nap alatt! Ilyen nagy a kereslet a gabonafélék iránt a régióban. Az árak az egekbe szöktek. Mindenkinek kenyeret kell biztosítania a saját lakosságának, ezért meghoztuk ezt az intézkedést. Szó szerint minden nap mérlegelnünk kell, hogy egy pillanatig se aggódjunk, van-e elég a helyi lakosság szükségleteire.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Nyilatkozatában a szerb elnök arra is kitért, hogy üzemanyagból is van elegendő Szerbiában, ám az árak az árstop ellenére is nőttek, ezért az állam bizonyos terheket átvesz, hogy megfizethető maradjon az üzemanyag mindenki számára. Mint mondta, az üzemanyagár stabilizálása érdekében a szerb állam lemond a teljes jövedéki adó 20 százalékáról.

orosz-ukrán háború
búza

Most

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.