Ugrás a tartalomra
TANJUG/TARA RADOVANOVIC/bs

Elfogadta a harmadik gazdaságélénkítő csomagot a szerb kormány

2021.02.11
17:33
2021.02.11
19:50
Forrás
Pannon RTV
Májusban és novemberben újabb 30-30 eurót kap minden nagykorú szerbiai állampolgár - jelentette be Siniša Mali. A szerb pénzügyminiszter sajtótájékoztatón ismertette a kormány újabb gazdaságélénkítő csomagjának részleteit.

Az intézkedéscsomag keretén belül a nyugdíjasokat, valamint a mikro-, kis-, közép- és nagyvállalkozásokat is támogatja az állam. A csomag célja a koronavírus-járvány miatt a gazdaságban keletkező kár enyhítése, értéke pedig 250 milliárd dinár.

A szerbiai gazdaság megsegítése a célja annak az újabb intézkedéscsomagnak, amelyet Ana Brnabić szerb kormányfő és Siniša Mali pénzügyminiszter jelentett be csütörtök délután. Minden nagykorú szerbiai állampolgár kétszer 30 eurót kap, az első részletet májusban, a másodikat pedig novemberben utalják. Azoknak, akik igényelni szeretnék a támogatást, a kincstár, azaz az Uprava za trezor oldalon, online kell jelentkezniük, vagy telefonos úton. A hívható telefonszámot a későbbiekben hozzák nyilvánosságra. A nyugdíjasok a kétszer 30 eurós támogatáson felül is kapnak anyagi juttatást.

Siniša Mali, pénzügyminiszter, Szerbia: „Ezen felül még 50 euró támogatást kapnak a legidősebb polgáraink, tehát a 60 eurón kívül. A nyugdíjasaink összesen 110 eurót kapnak majd, tehát nekik még jobban szeretnénk segíteni, hiszen ők a legveszélyeztetettebbek a koronavírus-járvány miatt. Tehát a legidősebb polgáraink 110 eurót kapnak az év végéig.”

TANJUG/TARA RADOVANOVIC/bs

A mikro-, kis-, közép- és nagyvállalkozások dolgozónként háromszor fél minimálbér kifizetésére számíthatnak. Erre azok a vállalatok jogosultak, akik nem bocsájtották el dolgozóik több mint 10 százalékát.

Siniša Mali, pénzügyminiszter, Szerbia: „A jelentkezés nagyon egyszerű, március elsejétől az adóhivatal oldalán lehet jelentkezni egy nagyon egyszerű űrlap kitöltésével. Mindig az előző hónapban kell jelezniük, ha igénylik a következő havi támogatást.”

A szerb kormánynak ez a harmadik intézkedéscsomagja a járvány megjelenése óta. A sajtótájékoztatón Ana Brnabić Szerbia jelenlegi gazdasági helyzetét ismertette. A szerb kormányfő úgy fogalmazott, az ország gazdasági mutatói sokkal jobbak a vártnál, Szerbia erős, és az állampolgárai számíthatnak rá.

gazdaságélénkítés
gazdasági csomag
Siniša Mali
Ana Brnabić
nyugdíjas
minimálbér
támogatás
válságkezelés
koronavírus
járvány

Most

Népszerű