Ugrás a tartalomra

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

2023.03.20
18:52
2023.03.20
21:56
Forrás
Pannon RTV
A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.

A cél, hogy a papírmunkák egy része átkerüljön az online térbe. Szerbiában egyébként több mint 400 ezer gazdaságot tartanak nyilván, ezeknek csupán töredéke alkalmazza egyelőre az új platformot. 

Hetek óta folyamatos az e-Agrar portálra való regisztrálás a termelők körében. A rendszer igen sok újdonsággal jár, ami többségüknek ismeretlen. Sokan a helyi falugazdász irodákban kérnek segítséget, hiszen minden elektronikus formában történik. Ebben az évben pedig már a gazdaság adatainak megújítását is itt kell elvégezni, egyes, meg nem erősített információk szerint a területalapú támogatás kifizetése is ettől függ majd.

Bicskei Mária, termelő, Adorján: „Nem volt bonyolult, mert kaptunk segítséget, de ha nem kaptunk volna, akkor természetesen bonyolult lett volna, mert mi sem vagyunk már annyira fiatalok, hogy ebbe nőttünk volna bele.”

A magyarkanizsai falugazdász irodánál nagy a sor, ugyanis még mindig kevés az olyan községbeli termelő, aki regisztrált a portálra. A belépés kétféleképpen történik: okostelefon vagy pedig csipes elismervénnyel ellátott igazolvánnyal, amit a rendőrségen kell igényelni. Az egész folyamat az erpg.eagrar.gov.rs honlapon indítható el, a belépés gombra kattintva. Ki kell választani, hogy igazolvánnyal vagy pedig okostelefon segítségével szeretnénk-e belépni. A mobiltelefonos belépés esetében az oldalt lejjebb görgetve kérni fogja az e-mail címet, majd be kell lépni az okostelefonra letöltött consent nevű applikációba a hat számjegyű kóddal, amelyet az alkalmazás letöltésekor kapunk meg, majd a számítógépen a bejelentkezés gombra kell kattintani. Ezt követően az applikáción keresztül érkezik egy üzenet az okostelefonra, amit engedélyezni kell és ez által belépünk az e-Agrar hivatalos oldalára. Fontos a mezőgazdasági számlaszám leellenőrzése, valamint, ha lakcím esetében változás történt, akkor a megadott helyre a lefényképezett igazolványt fel kell tölteni.”  

Skutera Éva, falugazdász: „Azt javasoljuk minden termelőnek, hogy először is az alapadatokat mindenki ellenőrizze le, tehát gazdasági szám, személyi szám, lakcím. Különösen, amit találtam és meg kell változtatni az az elérhetőség, tehát a kapcsolat adatai, ide be kell írni az email címet.”

Ha pedig igazolvánnyal szeretnénk az oldalra belépni, akkor a rendszer kéri a négy számjegyű pin kódot, amit az illető a rendőrségen kapott meg. A belépést követően pedig a gazda be tudja gépelni parcellánként a vetésforgót, majd ezt követően egy nyilatkozatot kell elfogadnia a termelőnek, amely értelmében végleges lesz a gazdaság adatainak módosítása. A regisztráció összetettnek tűnhet, így akinek kérdése van, felkeresheti a legközelebbi falugazdász irodát.

e-Agrar
mezőgazdaság

Most

19:23, Frissítve: 20:48

Egyre több alkoholt fogyasztanak a kiskorúak

Minden második szerbiai kiskorú átlagosan 13 éves korában próbálja ki először alkoholt, minden tizedik pedig havonta legalább egyszer iszik - ez derül ki a Batut Közegészségügyi Intézet adataiból.

Népszerű