Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Észak-Bácskában néhány hónap múlva fellendülhet a turizmus

2020-05-24
17:00
2020-05-25
16:23
Forrás
Pannon RTV
Újraindulnak júniustól az ingyenes városnéző gyalogtúrák Szabadkán, jelentette be Aleksandar Medaković, Szabadka Város Idegenforgalmi Szervezetének igazgatója.

Aleksandar Medaković elmondta, idén Észak-Bácska leginkább a szerbiai turistákra számíthat. A szakértők szerint egyébként az elmúlt időszakban hatalmas károkat szenvedett az ágazat.

Csendre, tiszta levegőre, a természet közelségre vágyott Claire és Yalcin, akik a két hónapos karantén időszakát Belgrádban töltötték, ahol egyébként dolgoznak is. Kétnapos látogatásra a minap Szabadkára érkeztek. Claire, Franciaország: „Szabadkán meglátogattuk a város központját, elmentünk a Zsinagógába és körbejártuk a városházát, ennyi. Tetszett a város építészete, az nagyon, ugyancsak az emberek, nem sokat beszélgettünk velük, de nagyon kedvesek. Közvetlenségükkel egy kicsit a spanyolokra emlékeztetnek.”

Szabadka szecessziós épületeivel és a hozzájuk fűződő izgalmas történetekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők júniustól, minden szerdán és szombaton az újra induló ingyenes városnéző gyalogtúrákon - lassan, de éledezik a turizmus. Tóth Borisz, idegenvezető: „A városban lassan ismételten megkezdődnek a klasszikus ingyenes városnéző túrák. Emellett pedig egyes idegenvezető kollégáim és jómagam is specializált kosztümös városnéző túrákkal is készülünk a következő hetekben.”

A palicsi szállodák többsége még csak takaréklángon ég. Többnyire belgrádiak érkeznek Észak-Bácskába, amióta megszűnt a rendkívüli állapot az országban. A hatályban lévő szabályok alapján reggelit még nem biztosíthatnak a vendégeiknek. Ladóczki Csaba, vendéglátó: „Mi főleg tranzitturizmusból élünk nyáron. Rengeteg vendégmunkás, aki Szerbián keresztül utazik, az itt szokott megszállni nálunk, és évek óta vannak olyan vendégeink, akik évek óta ide jönnek hozzánk. Hozzánk ragaszkodnak, és maradnak egy-két napig is, érdekes nekik Szabadka és Palics. Amit fontosnak tartok a vidék turizmusában, az a termál fürdő megépítése, ami folyamatban van és reméljük minél előbb be is lesz fejezve.”

A múlt évben csaknem 20 ezerrel több vendégéjszakát töltöttek el Észak-Bácskában, és az év elején is még kiválóak voltak a látogatottsági mutatók. Az illetékesek szerint a turizmus ágazatát sújtotta leginkább a koronavírus-járvány. Az idény hátralévő részében leginkább már csak a szerbiai turistákra számítanak. Aleksandar Medaković, igazgató, Szabadka Város Idegenforgalmi Szervezete: „Aktívan részt veszünk a vendéglátók és szállásadók megsegítésében, ami az üdülési utalványok bevezetését illeti. A múlt héten forgalomba került 400 ezer üdülési utalvány, amelyeket a turisztikai és kereskedelmi tárca hagyott jóvá, már csaknem elkeltek. 32 vendéglátó csatlakozott az utalványos üdülési rendszerhez Szabadka területén. Tárgyalásokat folytatunk városunkban még egyes nagyobb szállodákkal is, akik első alkalommal kapcsolódnak majd be a rendszerbe, ami nagy valószínűséggel lendíteni fog az idei idényükön.”

Júliusban és augusztusban, de legfőképpen szeptemberben ígérkezik nagyobb fellendülés Észak-Bácska idegenforgalmában, tette hozzá az igazgató. Szabadka és Palics szecessziós építészete, a vidék gasztronómiája és borai, a Palicsi Állatkert, az aktív üdülési lehetőségek és a természetközelség mind-mind érdekes üdülési célponttá teszik vidékünket.

turizmus
Észak-Bácska
városnézés
gyalogtúra

Most

13:07

La Liga: Sevilla – Eibar 1:0

Hazai pályán győzött a Sevilla csapata a spanyol első osztályú labdarúgó-bajnokság 34. fordulójának hétfő esti mérkőzésén az Eibar együttese ellen.

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.