Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

A falugazdászok számának bővítését tervezi a magyarkanizsai Gazdakör

2019-02-07
17:28
2019-02-09
16:12
Forrás
Pannon RTV
Egyelőre elég falugazdász és pályázatíró van Magyarkanizsa községben, de bővíteni szeretnék a számukat. Jelenleg három falugazdász és két pályázatíró iroda áll a mezőgazdasági termelők szolgálatában.

Egy év alatt számos pályázati lehetőség nyílik a mezőgazdasági termelők részére. Bicskei Zsolt és családja 40 hektáron termel gabonát a jószágoknak, valamint napraforgót és olajrepcét eladásra. Szeptemberben vetették el az olajrepcét, amely már láthatóan szépen növekszik a tanya mellett. A gazda elmondta, a pályázati lehetőségeket is kihasználják, legutóbb kapcsolható eszközt nyertek, amelyre már nagy szükségük volt.

Bicskei Zsolt, mezőgazdasági termelő: „Két évvel ezelőtt a Prosperitatin én nem pályáztam, inkább mentem a köztársaságira, ahol sikerrel jártam. Ha ezek a pályázatok nem lennének, akkor a mai fiatalságnak nagyon nehéz volna megindulnia. Önerőből, a szülői segítség, vagy egy háttér, ha nem volna, akkor nem tudnának boldogulni.”

Magyarkanizsán több mint 10 éve működik falugazdász hálózat. Jelenleg három munkatárs várja azokat a mezőgazdasági termelőket, akik pályázatokon szeretnének részt venni.

Nem sokkal a Bicskei tanya mellett Bata Erzsébeték két gazdaságot is visznek a családdal. Erzsébet emellett a magyarkanizsai Gazdakör elnökeként is tevékenykedik. Elmondása szerint köztársasági, tartományi és egyéb pályázatokon is segítséget nyújtanak a termelőknek a pályázatírók és falugazdászok.

Bata Erzsébet, termelő, elnök, Gazdakör, Magyarkanizsa: „Állandó továbbképzésen is részt vesznek, mert követni kell az újabb trendeket, és nagyon lelkiismeretesen és odaadóan tájékoztatnak minden termelőt, és minden papírmunkában készségesen segítenek. Ez jelenti a gazdaságok felújítását is, ez jelenti a hazai pályázatok megvalósítását, pályázatokra kérelmek megírását.”

A Gazdakör elnöke hozzátette, egyelőre elegendő a meglévő falugazdászok és pályázatírók száma. A nagy számú pályázatok miatt viszont a falugazdászok bővítését tervezi a magyarkanizsai Gazdakör.

Magyarkanizsa
Gazdakör
Falugazdász
Bata Erzsébet

Most

17:13, Frissítve: 17:34

Sör + foci - végzetes is lehet...

Horvátországban, egy Knin melletti településen 15 símaszkot viselő férfi rátámadt egy kávézóban a Crvena zvezda-Young Boys labdarúgó BL selejtezőt néző vendégekre.
15:55, Frissítve: 16:07

3, 2, 1, 0! Interetno!!!

Kezdődik az Interetno Fesztivál Szabadkán. A mai 0. napon a Ravnica Tamburazenekar, valamint Novák Péter és az Etnofon koncertezik este fél nyolctól.

Népszerű