Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Hoffmann Artúr

A feldolgozott orosz kőolajtermékek behozatalának tilalma nem érinti a szerbiai piacot

2023.02.05
16:36
Forrás
Szerbiai RTV
Ezt mondta Dubravka Đedović, és hozzátette: nem kell tartani az orosz kőolajszármazékok tengeri behozatalának életbe lépett tilalmától.

Ahogy a kőolajimportot sújtó, december 5-től bevezetett uniós szankciók sem okoztak komolyabb változásokat a szerbiai piacon, úgy várható, hogy ez az új szankciócsomag sem fenyeget majd bennünket – részletezte Szerbia energiaügyi minisztere. Đedović elmondta, az ország jól ellátott, és tavaly 54 százalékkal növelték az olajszármazékok készleteit 2021-hez képest, és tovább fogják növelni. Az Európai Unió és a G7-országok az orosz kőolaj importjára vonatkozó decemberi embargó és a 60 dolláros árkorlát után mától tilalmat vezetett be az orosz kőolajszármazékok behozatalára is.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Szerbia továbbra is vásárol gázolajat és egyéb kőolajszármazékot importból is. Idén tavasszal fejeződik be a smederevói 40 ezer tonnányi tárolóhely építése, jövőre pedig még ugyanekkora. Így egy év alatt további 80 ezer tonna tárolóhelyünk lesz, ami minden bizonnyal hozzájárul a jövőbeni nagyobb mennyiségű beszerzéshez, ami mind az állam, mind a polgárok érdeke. Mindez azért történik, hogy a piac stabil legyen, és hogy a világpiaci mozgások ne fenyegethessenek bennünket, legalábbis hosszabb ideig, amíg nem találunk alternatív megoldásokat – mondta Đedović. A miniszter a jövőben várható árhelyzetről szólva úgy értékelt, a szerbiai piacon stabilak az árak, csekély lefelé vagy felfelé mozgással, és hozzátette: ennek ellenére félő, hogy az új szankciócsomag tükröződik majd mindenekelőtt az igényeken, majd utána az árakon is. Azonban az EU ezt az árak korlátozásával szabályozza, ami a kőolaj esetében hozott bizonyos eredményt, és nem voltak nagyobb felfelé irányuló mozgások. Nagyon fontos kiemelni, hogy a pancsovai olajfinomító teljes gőzzel dolgozik, és nincs gond az ellátással, mondta Đedović.

Dubravka Đedović
kőolaj
EU
Európai Unió
olaj
olaj embargó
szankció

Most

16:27, Frissítve: 16:57

Új kutat fúrnak Csantavéren

A régiek már elavultak, ezért december óta egy újat fúrnak, amely beüzemeltetése a nyár végén esedékes. A helyieknek egyébként szerencséjük van, mert a település talajában jó minőségű vízre lehet bukkanni, amely nem tartalmaz arzént.
15:02, Frissítve: 16:24

Emberek a kulisszák mögött

Renata Rudićtyal, a szabadkai Szabadegyetem oktatási programszervezőjével beszélgetett a Kortárs Galéria munkatársa, az emberek a kulisszák mögött című beszélgetős esten.
14:52, Frissítve: 16:25

Orvoshiánnyal küzd Magyarkanizsa község

Egyebek mellett erről is szó esett a Községi Képviselő-testület mai ülésén. Elfogadtak továbbá egy rendeletjavaslatot, amely az Európai Charta esélyegyenlőségi akciótervének helyi szintű megvalósítását irányozza elő.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.